“Kοροϊδία προς τους πολίτες συνιστά η κυβερνητική Τροπολογία για τη μείωση μόλις κατά 30% των συντελεστών ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου θέρμανσης”

SALTARI D.T NEO

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη σχετικά με την κυβερνητική τροπολογία γα την μείωση των συντελεστών ΕΦΚ δηλώνει ότι για ακόμη μια φορά η Συγκυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία σε ένα άσχετο με το θέμα αυτής νομοσχέδιο, συγκεκριμένα του Υπουργείου Παιδείας, συνεχίζοντας τον υποβιβασμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Με την εν λόγω τροπολογία ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ορίζεται από τα 330 ευρώ/χιλιόλιτρο στα 230 €/χιλιόλιτρο, ήτοι μειώνεται μόλις κατά 30%.

Στην Αιτιολογική Έκθεση της Τροπολογίας της Συγκυβέρνησης αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο η παραδοχή της αποτυχίας της εφαρμοζόμενης μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής σε δημοσιονομικό, κοινωνικό, υγειονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Συγκεκριμένα παραδέχεται η Συγκυβέρνηση, αιτιολογώντας το μέτρο που λαμβάνει, ότι η μείωση του συντελεστή θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης και άρα θα μειωθεί η περιβαλλοντική ρύπανση και η χρήση υποκατάστατων προϊόντων θέρμανσης. Όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε πως δεν έβλεπε την αιθαλομίχλη, την τεράστια συρρίκνωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και τους θανάτους που προκλήθηκαν από την έλλειψη θέρμανσης.

Όμως την αλήθεια αρνείται η Συγκυβέρνηση να την πει στο λαό μας.

Το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ επεβλήθη από την Τρόικα το 2012 και νομοθετήθηκε από την Συγκυβέρνηση γνωρίζοντας εξαρχής την αρνητική επίδραση στην εξέλιξη των δημοσίων εσόδων. Αλλού στοχεύανε… Στην απότομη και «βίαιη» μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου καυσίμων. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2012 το έλλειμμα του ισοζυγίου καυσίμων (€-10,2 δις €) για πρώτη φορά ξεπέρασε σε αξία το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου χωρίς καύσιμα και πλοία (-9,4 δις €). Αποφάσισαν λοιπόν οι κυβερνώντες σε συνεργασία με την Τρόικα να πάρουν ένα βαθύτατα αντιλαϊκό και αντιπεριβαλλοντικό μέτρο για να μειώσουν το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο καυσίμων, αντί να εφαρμόσουν πολιτικές αύξησης των εξαγωγών της χώρας, προστασίας της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος. Αποκαλυπτική ,επίσης, για τα παραπάνω ήταν η δήλωση στελεχών του ΥΠΟΙΚ την άνοιξη του 2013 ότι: «μπορεί η εξίσωση του φόρου να μην έφερε ουσιαστικό εισπρακτικό αποτέλεσμα, βοήθησε ωστόσο στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μέσω της μείωσης των εισαγωγών καυσίμων».

Ο οριζόντιος διαχωρισμός που έχει προχωρήσει το Υπουργείο σε τέσσερις ζώνες και οι επιδοτούμενες ποσότητες πετρελαίου ανά ζώνη είναι ενδεικτικές του σχεδιασμού τους και του εμπαιγμού των πολιτών. Για παράδειγμα αναφέρω ότι επιδοτούνται 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ Ζώνη που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Νομό Αττικής, Ηλείας, Κορινθίας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, κ.α. Φαίνεται ότι για τους κυβερνώντες έχουν τις ίδιες ανάγκες θέρμανσης τα νοικοκυριά στο κέντρο της Αθήνας με τα ορεινά χωριά της Ηλείας ή της Φωκίδας. Αυτό δεν το αναφέρουμε, γιατί θεωρούμε επαρκή αυτήν την επιδότηση για το λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά για να αναδείξουμε τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών του νομού μας.

Στον αντίποδα αυτής της Τροπολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει από 19/09/2014 Τροπολογία που θα συζητηθεί στις 25/09/2014 στην Βουλή και με την οποία ο συντελεστής

του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) ορίζεται σε είκοσι ένα (21) ευρώ το χιλιόλιτρο. Με την τροπολογία μας η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουμε την άμεση ακύρωση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης και την επιστροφή –ως πρώτο βήμα στα πλαίσια της συνολικότερης εξέτασης του θέματος με σκοπό κανένα νοικοκυριό να μην στερείται το αγαθό της θέρμανσης ,αλλά και με γνώμονα την αύξηση των δημοσίων εσόδων – στο καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο του 2011.

Αντίθετα κυβερνητική τροπολογία προβλέπει μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης μόλις κατά 30%, η οποία είναι ανεπαρκής, διότι η αύξηση του ΕΦΚ από τον Μάρτιο του 2011 είναι 1471%. Συνεπώς η ανεπαρκέστατη μείωση του ΕΦΚ κατά 30% δεν λύνει το υπαρκτό πρόβλημα που αφορά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης από όλες τις λαϊκές οικογένειες, διότι η τιμή του θα συνεχίζει να είναι απλησίαστη για την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που βιώνει τις μνημονιακές πολιτικές με την δραματική μείωση του εισοδήματος.

Σήμερα είναι αναγκαίο να υπερψηφιστεί η Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη 25/09/2014 στην Βουλή και από τους βουλευτές άλλων δημοκρατικών κομμάτων για να αποτραπεί ένας ακόμη χειμώνας με νοικοκυριά χωρίς θέρμανση και με το νέφος της αιθαλομίχλης να επιβαρύνει υπέρμετρα την ατμόσφαιρα και την υγεία των πολιτών. Το να δούμε στην Ολομέλεια βουλευτές της Συγκυβέρνησης να δείχνουν υποκριτικά ότι αγωνιούν για τα ορεινά χωριά του νομού Ηλείας, θα είναι προσβολή για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.