600 συλλήψεις τον μήνα για πορνεία….

Εκατοντάδες γυναίκες πέφτουν καθημερινά θύματα εκμετάλλευσης. Σαρώνει η μετάδοση ασθενειών, όπως το AIDS, Σε «πιάτσες του έρωτα» έχουν μετατραπεί ολόκληρες γειτονιές του κέντρου…

Με εντατικούς ελέγχους κυρίως τη νύχτα επιχειρεί η Αστυνομία να περιορίσει το φαινόμενο της παράνομης πορνείας

Τον δρόμο της πορνείας φαίνεται πως ακολουθούν ολοένα και περισσότερες γυναίκες και μάλιστα χωρίς να δηλώνονται στις αρμόδιες Αρχές. Δύο φορές θύματα, οι εκδιδόμενες γίνονται «αντικείμενα» εκμετάλλευσης από τους «προστάτες» τους, αλλά και φορείς επικίνδυνων ασθενειών που θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή, αλλά και των πελατών τους. Αν σε αυτά προστεθεί και το ενδεχόμενο να συλληφθούν για παράβαση του νόμου περί πορνείας και άγρας πελατών, το κοκτέιλ… παραγίνεται επικίνδυνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ασφάλειας Αθηνών, μέσα σε μόλις 5 μήνες, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο του 2011, βεβαιώθηκαν συνολικά 2.889 παραβάσεις περί εκδιδόμενων γυναικών! Κατά τους 12 μήνες του περασμένου χρόνου, το Τμήμα Ηθών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής βεβαίωσε 481 παραβάσεις σε οίκους ανοχής και συνελήφθησαν 669 άτομα, 165 Ελληνίδες και 504 αλλοδαπές. Για το δε αδίκημα της άγρας πελατών (ν. 2734/1999) διενεργήθηκαν 91 έλεγχοι, κατά τους οποίους προσήχθησαν 231 άτομα.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΛΑΟΣ σχετικά με το πρόβλημα της παράνομης πορνείας και της απέλασης των εκδιδόμενων γυναικών που είναι μετανάστριες και φορείς του AIDS. Στην απάντηση, ο Χρήστος Παπουτσής επισημαίνει πως οι αστυνομικές δράσεις έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής που ισχύει έως το 2014, στο οποίο η αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων τίθεται ως μία από τις βασικότερες προτεραιότητες.

Περιπολίες
«Για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης, μεταξύ άλλων και στην οδό Πατησίων (στην οποία αναφέρεται η ερώτηση), οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. αστυνομεύουν την περιοχή με τη διάθεση πεζών και εποχούμενων περιπολιών, καθ’ όλο το 24ωρο και ιδίως κατά τις νυκτερινές ώρες, διενεργώντας συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους, με τη συμμετοχή δυνάμεων από όλες τις υπηρεσίες» αναφέρεται στην απάντηση.

«Σημειώνεται ότι σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως ασθενών πασχόντων από AIDS, η αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. επικοινωνεί άμεσα και συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς επίλυση ανακυπτόντων προβλημάτων» διευκρινίζει ο υπουργός. «Στις περιπτώσεις που πρόκειται για αλλοδαπές εκδιδόμενες εφαρμόζεται ειδική δράση, με σκοπό πέρα από τις ποινικές κυρώσεις να δρομολογείται, κατά προτεραιότητα, η διαδικασία απέλασής τους».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
Πρωτοβουλίες υποστήριξης

Προγράμματα προληπτικής ιατρικής εφαρμόζουν από κοινού στο κέντρο της Αθήνας ο Δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Υγείας. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο την κάλυψη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι εκδιδόμενες γυναίκες.

Ο Δήμος Αθηναίων προχωρεί στη μίσθωση δύο ξενοδοχείων και τη λειτουργία μιας μονάδας φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης («καταφύγιο νύχτας») και μιας μονάδας μεταβατικής φιλοξενίας με υποστηριζόμενους από εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης και επανένταξης.

Εχει υποβληθεί πρόταση για τη λειτουργία Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών σε κτίριο, το οποίο ανήκει στον δήμο, ενώ συγκροτήθηκε και είναι σε πλήρη λειτουργία το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών. Υλοποιούνται, επίσης, δράσεις ενημέρωσης για την πρόληψη και την ψυχική υγεία, κατά του AIDS και των ναρκωτικών σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους οργανισμούς (ΒΑΒΕΛ, ΟΚΑΝΑ, ΠΡΑΞΙΣ, ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ).

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.