500 εκατ. ευρώ-ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Να  ενεργοποιήσει το ΕΣΠΑ, και να «ζεστάνει» την αγορά των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με 500 εκατ. ευρώ επιχερούν το Υπουργείο Ανάπτυξης και οι  Περιφερειάρχες, που είχαν σήμερα συνάντηση με υπηρεσιακούς  παραγοντες, εκπροσώπους επιμελητηρίων και άλλων συλλογικών φορέων παραγωγικών κλάδων από όλη την Ελλάδα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός (σε επίπεδο χώρας), που θα διατεθεί για το νέο Πρόγραμμα θα διοχετευθεί σε δράσεις νέων αλλά και υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και πολύ μικρών επιχειρήσεων (ΠΜΜΕ), στις θεματικές κατηγορίες της μεταποίησης, του τουρισμού, των  υπηρεσιών, στην περιβαλλοντική διάσταση, στην καινοτομία και στη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας η δράση θα συνδυαστεί με την ενεργοποίηση του Επιχειρηματικού Ταμείου Ανάπτυξης και του JEREMY,  που αφορά μικροδάνεια.

Επισημαίνεται ότι ειδικά  για την Στερεά Ελλάδα τα ποσοστά ενίσχυσης, με παρέμβαση του Περιφερειάρχη, Κλέαρχου Περγαντά, προτάθηκε να αυξηθούν στο 50% που θα αποτελέσει ανάσα για τις ΜΜΕ στην Περιφέρεια.

Οι επιλέξιμες δαπάνες των δράσεων αφορούν σε κτίρια και εγκαταστάσεις – μηχανολογικό εξοπλισμό – εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας – συστήματα αυτοματοποίησης – δικαιώματα τεχνογνωσίας κλπ. Δεν θα είναι επιλέξιμες δαπάνες από Leasing, μεταχειρισμένα και αγορά γης.

Όπως ανέφερε ο  Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχος Περγαντάς, το σημαντικότερο είναι η διαδικασία να πραγματοποιηθεί με διαφάνεια και γρήγορους ρυθμούς. Σύντομα δε θα οργανωθεί συνάντηση με τους φορείς της Περιφέρειας στα πλαίσια μιας ουσιαστικής διαβούλευσης, ώστε το πρόγραμμα να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.