Χαλαρώνουν οι τραπεζικοί περιορισμοί στην Κύπρο

Το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσουν ουσιαστικές χαλαρώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές. Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα, στις αρχές της εβδομάδας θα διαβουλευθούν για το σχέδιο του 12ου διατάγματος, το οποίο πρέπει να εκδοθεί πριν από την ερχόμενη Παρασκευή (17/5).

Το νέο διάταγμα θα περιλαμβάνει χαλαρώσεις τις οποίες έχει ζητήσει με επιστολή του και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, καθώς καταγράφονται πλέον ανυπέρβλητες δυσκολίες για τις επιχειρήσεις, λόγω των περιορισμών. Ακόμα, αναμένεται να αποφασιστεί άρση της απαγόρευσης ανοίγματος νέων τραπεζικών λογαριασμών από νομικά πρόσωπα, κάτι που αναμένεται να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις και ειδικά σε αυτές που έχουν λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή. Το άνοιγμα λογαριασμών ήταν βασικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου, για διευκόλυνση των συνα λλαγών τους και κυρίως με τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό.

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ και η Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσουν τη δυνατότητα να επιτραπεί η χρησιμοποίηση καταθέσεων και το «σπάσιμο» γραμματίων, για την εξόφληση δανείων ή πιστωτικών καρτών.

Στόχος είναι να υιοθετηθεί το συντομότερο το νέο διάταγμα και αν είναι δυνατό πριν τη λήξη του υφιστάμενου, την ερχόμενη Παρασκευή. Στο υφιστάμενο διάταγμα, που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, σε ό,τι αφορά τις ξένες τράπεζες, εισήχθη παράρτημα, στο οποίο περιλαμβάνεται κατάλογος πιστωτικών ιδρυμάτων που έχει εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών η Κεντρική Τράπεζα, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να εξαιρεθούν από τα περιοριστικά μέτρα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Πρόκειται για τα εξής πιστωτικά ιδρύματα: BLOM Bank SAL, Lebanon and Gulf Bank SAL, OJSC Pro msvyazbank και Russian Commercial Bank (Cyprus) Ltd.

Πηγή:Voria

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.