Φωτοβολταϊκό Πάρκο 100kW στα Λεχαινά Ηλείας….

Πρόσφατα κατασκευάστηκε και στα Λεχαινά Ηλείας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Στρουσίου ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100kW. Το πάρκο αυτό ανήκει σε αγρότη, κατά κύριο επάγγελμα, και είναι ένα από τα λίγα “αγροτικά φωτοβολταϊκά” που έχουν κατασκευαστεί στο νομό Ηλείας. Το πάρκο αυτό αναμένεται να ξεπεράσει σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τα υπόλοιπα 100άρια με σταθερές βάσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό αναμένεται κυρίως λόγω των φωτοβολταϊκών πάνελ τεχνολογίας CIS που χρησιμοποιήθηκαν. Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το πολύ μεγάλο μήκος του πάρκου που φτάνει τα 200 μέτρα. Το πάρκο συνδέθηκε με τη ΔΕΗ πριν μερικές εβδομάδες (τέλη ΔΕΚ 2011).

Περιγραφή του Φωτοβολταϊκού Πάρκου
Το φωτοβολταϊκό σύστημα έχει εγκατεστημένα 666 πάνελ της εταιρίας Solar Frontier τα οποία είναι κατασκευασμένα στην Ιαπωνία “made in Japan”. Τα πάνελ έχουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και κάθε πάνελ έχει ισχύ 150 Watt (μοντέλο SF 150-L). Ένα πλεονέκτημα των πάνελ αυτών, σε αντίθεση με τα περισσότερα thin film, είναι ότι δεν απαιτούν αντιστροφέα (inverter) με μετασχηματιστή. Έτσι έχουν εγκατασταθεί έξι τριφασικοί αντιστροφείς Tripower χωρίς μετασχηματιστή της εταιρίας SMA (μοντέλο STP 17000TL-10). Οι αντιστροφείς αυτοί, λόγω και της μη ύπαρξης μετασχηματιστή, έχουν πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης που ξεπερνά το 98%. Οι βάσεις του πάρκου είναι κατασκευασμένες από κράμα αλουμίνιου ψηλής αντοχής με ανοξείδωτα εξαρτήματα σύνδεσης. Το σύστημα στήριξης ικανοποιεί μια σειρά από Γερμανικούς και Ελληνικούς κανονισμούς και εγγυάται την ασφάλεια της επένδυσης σε ακραία καιρικά φαινόμενα και σεισμικές καταπονήσεις. Όλο το πάρκο έχει γειωθεί περιμετρικά με κατάλληλη ταινία γείωσης και έχει εγκατασταθεί σύστημα αντικεραυνικής προστασίας (ΣΑΠ) με ακίδες. Επιπλέον έχουν εγκατασταθεί απαγωγείς υπερτάσεων ώστε το πάρκο να είναι πλήρως προστατευμένο τόσο από κεραυνούς όσο και από υπερτάσεις του δικτύου της ΔΕΗ. Τέλος το πάρκο έχει περιφραχτεί περιμετρικά, έχει τοποθετηθεί φωτισμός ασφαλείας και έχει εγκατασταθεί σύστημα συναγερμού, με δέσμες λέιζερ και κάμερες.

Σχεδιασμός και κατασκευή για μέγιστη παραγωγή ενέργειας
Ο όλος σχεδιασμός και η εγκατάσταση του πάρκου έγινε με σκοπό την μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης και την τεχνοοικονομική βελτιστοποίηση του έργου. Στόχος ήταν η εκμετάλλευση στο έπακρο της ηλιακής ενέργειας, ώστε να παράξει το πάρκο περισσότερες ηλιακές κιλοβατώρες (kWh), με το μικρότερο δυνατό κόστος. Το κύριο πλεονέκτημα του έργου σε σχέση με άλλα συνίσταται συνίσταται στη χρήση φωτοβολταϊκών πλαίσιων τεχνολογία CIS. Πρόκειται για panels λεπτού υμενίου (thin film) που περιέχουν χαλκό, ίνδιο και σελήνιο (Copper, Indium and Selenium) από όπου προκύπτει και η ονομασία CIS. Οι συλλέκτες CIS δεν περιέχουν κάδμιο (Cd) ή άλλα τοξικά ή βαρέα μέταλλα.Τα CIS thin film φωτοβολταϊκά είναι από κάθε πλευρά καλύτερα σε σχέση με τα απλά thin film και παρουσιάζουν μια σειρά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα κρυσταλλικά πάνελ. Είναι πιο οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον, απαιτούν μικρότερη ποσότητα πυριτίου για την κατασκευή τους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο κατασκευής του πάρκου, την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών ,το κόστος και την απόδοση του έργου κλπ μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του κατασκευαστή http://www.oleng.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.