Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει ο Μπαρόζο

pic-0-norm.jpg

Το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο έως τα μέσα του 2014, και εάν χρειαστεί θα γίνουν νέες προσαρμογές, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στις Βρυξέλλες.

Ο κ.Μπαρόζο απέδωσε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για μία εντυπωσιακή προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας, επισημαίνοντας όμως ότι έχει υπάρξει υστέρηση στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες, όπως είπε, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ εξέφρασε τη στήριξή τους στις προσπάθειες της Ελλάδας, εξαίροντας «την αποφασιστικότητα του κ. Αντώνη Σαμαρά», την οποία μάλιστα χαρακτήρισε κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος.

Αναγνώρισε τις μεγάλες δυσκολίες που βιώνει ο ελληνικός λαός, δηλώνοντας, πάντως, ότι με όλη την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Ωστόσο ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, τονίζοντας πως είναι κρίσιμη η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος. Υπογράμμισε πως απαιτούνται αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τόσο για τη συγκέντρωση εσόδων όσο και για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για αναδιάρθρωση του δημοσίου. «Η Κομισιόν είναι δίπλα σας και θα συνεχίσει στο μέλλον», είπε.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του προγράμματος προσαρμογής και των επισκέψεων της τρόικας. «Όταν η τρόικα πηγαίνει στην Αθήνα, είναι για να στηρίξει την Ελλάδα. Δεν είναι θέμα καλού και κακού. Είναι το θέμα να σχεδιαστεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Είναι αντιπαραγωγικό να πάει στην Αθήνα και να πει απλώς, «είναι όλα καλώς». Εάν το έκαναν, η Ελλάδα θα πλήρωνε μεγαλύτερο τίμημα», υπογράμμισε ο Μπαρόζο. Ωστόσο, απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα απαιτηθούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ο κ. Μπαρόζο έκανε λόγο για μια «έξυπνη» δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζοντας ότι είναι επιβεβλημένο να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. «Η μείωση του δημοσίου, είναι μια καλή κοινωνική πολιτική. Δεν είναι θέμα απολύσεων αλλά αποδοτικότητας. Γιατί να πληρώνουν οι Έλληνες για μη αποδοτικό δημόσιο;», σημείωσε.

Σε σχέση με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, υπογράμμισε ότι εάν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση, οι ΜμΕ δεν θα κάνουν προσλήψεις. «Δεν έχει νόημα να προστατεύεις τεχνητά τις θέσεις εργασίας, όταν καταδικάζεις τη νέα γενιά στην ανεργία», ανέφερε.

Όχι σε νέα μέτρα λιτότητας λέει ο Σαμαράς

«Σήμερα δεν γίνεται καμία συζήτηση για το Grexit», τόνισε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η Ελλάδα ανατρέπει τις τάσεις και ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο, καθώς για πρώτη φορά οι εκτιμήσεις στα μέσα του έτους είναι καλύτερες από τις αρχικές.

«Είμαστε κοντά στο πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ελλάδα Ελλάδα έχει υλοποιήσει πάνω από το 75% των μέτρων που απαιτούνται ενώ το κενό ανταγωνιστικότητας που υπήρχε το 2010 έχει κλείσει πλήρως. Κορυφαία μας προτεραιότητα πλέον είναι οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό, ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε ότι στο τελευταίο πρόγραμμα αναφερόταν ότι εάν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και τηρεί τις δεσμεύσεις της, η Ευρώπη θα βοηθήσει περαιτέρω, εάν χρειαστεί.

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.