«Φλερτάρει» με το Μνημόνιο και η Κύπρος

 «Φλερτάρει» με το Μνημ νιο και η Κύπρος

Σε χλιαρή διάψευση μέσω πηγών οδηγήθηκε το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών που δεν επιβεβαιώνει πληροφορίες για προσφυγή της Κύπρου σήμερα ή τα προσεχή εικοσιτετράωρα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Οπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο επικαλούμενο έγκυρη πηγή του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, οι πληροφορίες περί εσπευσμένης προσφυγής δεν επίβεβαιώνονται.

Ωστόσο, στην ίδια πηγή αναφέρερται ότι οικονομικοί αναλυτές υποδεικνύουν πως ακόμη κι αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η προσφυγή θα γίνει, όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας, Σαββατοκύρια ο, που οι διεθνείς αγορές είναι κλειστές.

Για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Αρμόδια πηγή του Προεδρικού Μεγάρου ανέφερε επίσης στο ΑΠΕ ότι δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής οδηγίες να ειδοποιήσει τα ΜΜΕ, προκειμένου, όπως μεταδίδεται από ορισμένα μέσα, ο Κύπριος πρόεδρος να προβεί απόψε σε κάποια σημαντική δήλωση ή διάγγελμα.

Στην Κύπρο μαίνεται πάντως αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, στη Βουλή, ότι ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης, δεν θα αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά ολόκληρη την οικονομία.

Ο κ. Σιαρλή δεν απέκλεισε προσφυγή της χώρας του στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης και υποστήριξε ότι πιθανό αίτημα για οικονομική βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους δεν θα αφορούσε μόνο την άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά πιθανώς και ευρύτερες δημοσιονομικές ανισορροπίες.

«Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε, ούτε και να θεωρούμε αρνητική εξέλιξη ενδεχόμενη προσφυγή στον Μηχανισμό Σταθερότητας» είπε. «Πρόκειται», είπε, «για μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος συστάθηκε για να στηρίζει τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, διευκρίνισε ότι αν γίνει προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης, θα είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο Μηχανισμός θέλει να γνωρίζει αν έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε το δάνειο που θα ζητήσουμε.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος όταν έλεγε ότι η προσφυγή στον Μηχανισμό δεν θα είναι μόνο για τις τράπεζες.

Εντονα επικριτικός με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε ως «πτωχευμένη» εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δηλώνοντας ότι με τις αναστολές, τους δισταγμούς και τη συστηματική άρνηση να πάρει μέτρα έχει οδηγήσει την κυπριακή οικονομία στη σημερινή δεινή κατάσταση.

Απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις των υπολοίπων κομμάτων, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εξέφρασε την άποψη ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, δεν δικαιολογούν προσφυγή σε Μηχανισμό Στήριξης. Ανέφερε δε ότι γίνονται προσπάθειες για εξασφάλιση δανείου, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των Τραπεζών, οπόταν δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.