Υποχρεωτικά «βραδυφλεγή» τσιγάρα σε όλη την Ε.Ε.

Τσιγάρα με «μειωμένη ροπή ανάφλεξης» θα κυκλοφορούν υποχρεωτικά, από τις 17 Νοεμβρίου, σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα τσιγάρα αυτά, θα σβήνουν από μόνα τους όταν δεν χρησιμοποιούνται γι΄αυτό θα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιές.Η αλλαγή στα τσιγάρα θα εφαρμοστεί βάσει των νέων προτύπων και θα αφορά στη μείωση της «ροπής ανάφλεξης» στην οποία οφείλεται η ικανότητα ενός τσιγάρου που εγκαταλείπεται αναμμένο, να προκαλέσει πυρκαγιά. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν τσιγαρόχαρτα έχουν τροποποιήσει την παραγωγή του προϊόντος τους και θα τοποθετήσουν δύο δακτυλίους από πιο παχύ χαρτί στα δύο άκρα του τσιγάρου. Αν το τσιγάρο εγκαταλειφθεί, με το που θα φτάσει ο καπνός στον έναν από τους 2 δακτυλίους, το τσιγάρο θα σβήσει από μόνο του αφού ο δακτύλιος θα περιορίσει την παροχή αέρα-οξυγόνου.

Σύμφωνα με στοιχεία των κρατών μελών, τα τσιγάρα που εγκαταλείπονται αναμμένα αποτελούν μία από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης θανάσιμων πυρκαγιών στην Ευρώπη. Για την περίοδο από το 2003 έως το 2008, μόνο στην Ε.Ε. οι πυρκαγιές που οφείλονταν σε τσιγάρα ήταν πάνω από 30.000 ετησίως και προκάλεσαν περισσότερους από 1.000 θανάτους και 4.000 τραυματισμούς. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να μειωθεί κατά περισσότερο από 40% με την εισαγωγή των τσιγάρων με «μειωμένη ροπή ανάφλεξης».

Το ίδιο μέτρο ασφάλειας εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες χώρες ανά τον κόσμο (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία) και, εντός της ΕΕ, στη Φινλανδία από τον Απρίλιο του 2010. Η εμπειρία της Φινλανδίας, όπου ο αριθμός των θυμάτων από πυρκαγιές που προκαλούνται από ανάφλεξη τσιγάρων μειώθηκε κατά 43%, δείχνει ότι θα μπορούσαν να σώζονται στην ΕΕ περίπου 500 ζωές ετησίως. Μόλις δημοσιευθούν τα νέα πρότυπα ασφάλειας στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., όλες οι καπνοβιομηχανίες που πουλούν τσιγάρα στην Ευρώπη θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα εν λόγω μέτρα.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.