Τρύπες στα ταμεία του ΙΚΑ, του ΟΑΑΕ και του ΟΓΑ

CDBA73624D996AF72E119414A0BF8094.jpg

  Βουλιάζουν στα ελλείμματα τα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία που καλύπτουν τις συντάξεις του 90% των ασφαλισμένων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, καθώς οι διοικήσεις τους αδυνατούν να «κλείσουν» τους προϋπολογισμούς τους για το 2014, που εμφανίζουν σωρευτικό έλλειμμα 2,2 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, το έλλειμμα του ΙΚΑ για το 2014 φτάνει στα 1,3 δις. ευρώ για όλα τα συγχωνευμένα σε αυτό Ταμεία, γεγονός που οφείλεται στη μη απόδοση του μέτρου είσπραξης οφειλών, καθώς είχε προϋπολογιστεί ότι φέτος και το επόμενο έτος θα εισπράττονταν 2 δισ. ευρώ, μέτρο που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Αντ’ αυτού, μόλις 16 εκατ. ευρώ έχουν μπει στα ταμεία του ΙΚΑ από τη ρύθμιση χρεών περίπου 200 εκατ. ευρώ γεγονός που προκαλεί ανησυχία στη διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού.

Πολύ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στον ΟΑΕΕ, που για το 2014 προϋπολογίζει έλλειμμα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Η διοίκηση του οργανισμού προσδοκά την έγκριση της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων που φέρουν έσοδα, σε έναν οργανισμό που ασφαλίζει 755.000 αυτοαπασχολούμενους.

Στα μέτρα που συζητούνται και θα προταθούν στην τρόικα είναι η επαναφορά του σχεδίου εισφοράς, όχι όμως επί του τζίρου, αλλά επί των κερδών των επιχειρήσεων. Επιπλέον συζητείται να υπάρξει χαμηλό ασφάλιστρο, που θα κυμαίνεται στα 90 με 100 ευρώ το μήνα, ώστε να μπορούν να ασφαλίζονται και όσοι αδυνατούν, αλλά και να ενταχθούν στο Ταμείο όσοι δραστηριοποιούνται στο εμπόριο στις επαρχίες και στα χωριά.

Λιγότερο ανησυχητική είναι η κατάσταση στον ΟΓΑ, του οποίου το έλλειμμα θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ και οφείλεται κυρίως στην αδυναμία των αγροτών να καταβάλουν τις εισφορές τους. Ωστόσο, για το συγκεκριμένο έλλειμμα έχει ήδη συμφωνηθεί να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και αυτό γιατί αποδίδει ακόμα συντάξεις με τη μορφή επιδόματος σε παλιούς ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν πληρώσει ελάχιστες εισφορές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.