Τροπολογίες για φορολογική ενημερότητα οφειλετών του Δημοσίου στο πολυνομοσχέδιο…

Δύο τροπολογίες που ρυθμίζουν τη χορήγηση προσωρινής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν μικρότερες οφειλές προς το Δημόσιο από από ό,τι απαιτήσεις σε κατά του Δημοσίου κατατέθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Τρίτη τροπολογία περιέχει ρυθμίσεις για τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών, κυρίως αναφορικά με το πλαίσιο προσέγγισης των οφειλετών από τις εταιρείες. Τις τρεις τροπολογίες υπέβαλε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, και τις συνυπογράφουν πάνω από 40 βουλευτές του κόμματος.

Ειδικότερα, η πρώτη τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης προσωρινής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα γθα τα οποί απορκύπτει πως το σύνολο των βεβαιωμένων και εκκαθαρισμένων χρεών τους προς το Δημόσιο είναι μικρότερο από παό τις βεβαιωμένες και εκκαθαρισμένες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου.

Σε ξεχωριστή τροπολογία προβλέπονται διευκολύνσεις για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο σε οφειλέτες με ενήμερες οφειλές -με την παρατήρηση των βουλευτών που την εισηγούνται πως η ρύθμιση του νομοσχεδίου λειτουργεί προτρεπτικά προς τους οφειλέτες να αφήσουν τα χρέη τους να καταστούν ληξιπρόθεσμα.

Ο Δ. Κουσελάς, ανέφερε πως «βλέπει το καρότο για τους ευρισκόμενους σε αδυναμία, αλλά όχι και το μαστίγιο για όσους φεσώνουν με σημαντικά ποσά το Δημόσιο». Ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης απάντησε πως η «νέα ρύθμιση είναι ευνοϊκή για τους συνεπείς, Όσοι πληρώσουν μέσα σε 3 μηνιαίες δόσεις τις οφειλές τους, θα τους έχουν διαγραφεί οι προσαυξήσεις. Όταν δεν πληρωθεί σε 3 δόσεις και πληρωθεί σε 4-6 δόσεις, γίνεται έκπτωση 75% στα πρόσθετα τέλη».

Ο υπουργός προσέθεσε ότι «σε πολύ περισσότερες δόσεις έχουμε έκπτωση 30%, ενώ ταυτόχρονα προτείνεται η θεσμοθέτηση της αυτόφωρης διαδικασίας για χρέη προς το Δημόσιο για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ η οποία θα εφαρμοστεί και για όσους οφείλουν στα ταμεία, χωρίς να υπολογίζονται τα πρόσθετα τέλη».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.