Το τελικό χτύπημα η νέα διαδικασία επιστροφών ΦΠΑ…

Έντονη ανησυχία προκαλεί στον εξαγωγικό κόσμο της χώρας η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών για τις επιστροφές του ΦΠΑ, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη «η νέα εγκύκλιος κατοχυρώνει θεσμικά νέες καθυστερήσεις στη διαδικασία επιστροφών ΦΠΑ, ενώ παραπέμπει στις καλένδες τις ήδη εδώ και μία τριετία εκκρεμείς επιστροφές του Φόρου».

Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, η κίνηση αυτή συνιστά «κούρεμα» των προς είσπραξη οφειλών του Δημοσίου προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, προκαλώντας ασφυξία ρευστότητας στους Εξαγωγείς και κλείνοντας οριστικά κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε νέες γραμμές χρηματοδότησης. Επίσης, δημιουργεί επιπρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο με αχρείαστο έργο τις ΔΟΥ, όλης της χώρας.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσου Εξαγωγέων, «συνολικά, η ρύθμιση αντίκειται τόσο στις προτάσεις των συλλογικών φορέων της εξωστρέφειας και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, όσο και στις εισηγήσεις της Τρόικα και της Task Force για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Χ. Ράιχενμπαχ».

«Μετά τις υπερβολικές φορολογικές επιβαρύνσεις, τα αυξανόμενα τέλη κάθε είδους, τις πολλαπλές εισφορές, το δυσθεώρητο κόστος ενέργειας, το κόστος της γραφειοκρατίας, η χρονική μετάθεση των επιστροφών ΦΠΑ που έχουν ήδη καταβληθεί από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, εκμηδενίζουν κάθε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και συνιστούν ταφόπλακα βιωσιμότητας για χιλιάδες Εξαγωγείς» τονίζει.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, οι επιστροφές ΦΠΑ προς εξωστρεφείς επιχειρήσεις υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις επιστροφές ΦΠΑ εκκρεμούν από το 2009. Σήμερα στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό υπολογίζονται σε 12.000, ενώ μόνο οι εταιρείες-μέλη του ΠΣΕ απασχολούν περισσότερες από 199.000 υπαλλήλους.

Όπως αναφέρει η κυρία Σακελλαρίδη «εκατοντάδες επιχειρήσεις με την προσμονή των εκκρεμών επιστροφών ΦΠΑ διατηρούσαν ακόμη ανοικτές κάποιες γραμμές χρηματοδότησης από τις Τράπεζες, αλλά η παραπομπή της καταβολής τους «στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2016», συνθέτει σκηνικό πλήρους αποστράγγισης ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης, με συνέπεια την απειλή οριστικού κλεισίματος επιχειρήσεω, την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και τελικά τη βάθυνση της ύφεσης στη χώρα. Η μείωση των ρυθμών αύξησης των εξαγωγών, συνεπάγεται τουλάχιστον μία μονάδα μεγαλύτερης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την ανακοπή της πορείας μετασχηματισμού του μοντέλου ανάπτυξης, με γνώμονα την εξωστρέφεια, που αποτελεί το κύριο πεδίο συναίνεσης της μεγάλης πλειοψηφίας του πολιτικού και οικονομικού κόσμου της χώρας».

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, επιμένει ότι θα πρέπει:

1. να αποδεσμευθούν οι ΔΟΥ από τις διαδικασίες επιστροφών ΦΠΑ,
2. να αναλάβει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τη διαδικασία διεκπεραίωσης των μέχρι σήμερα εκκρεμοτήτων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφών ανά μήνα και
3. εφ’ εξής οι επιστροφές να γίνονται άμεσα, στη βάση δειγματοληπτικών ελέγχων, όπως συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ.

«Σήμερα, το Κράτος έχει στη διάθεσή του σύγχρονα πληροφοριακά ελεγκτικά συστήματα, όπως το TAXIS και το ELENXIS, για τη διασταύρωση –δειγματοληπτικά- των απαιτούμενων στοιχείων. Άλλωστε, είναι οξύμωρο σχήμα, η παγκόσμια οικονομία να περιβάλλει με εμπιστοσύνη τους Έλληνες Εξαγωγείς και το Ελληνικό Κράτος, να τους «τιμωρεί» για την εξωστρέφειά τους. Οι επιστροφές ΦΠΑ είναι χρήματα που έχουν ήδη καταβάλλει ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν είναι δανεικά, ομόλογα ή χορηγίες. Οι Έλληνες Εξαγωγείς έχουν πληρώσει ήδη βαρύ τίμημα, εμποδίων και αντικινήτρων όλα αυτά τα χρόνια και παρ’ όλα αυτά έχουν συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση. Οι άμεσες επιστροφές του ΦΠΑ είναι αδιαπραγμάτευτες», κατέληξε η δήλωση της κυρίας Σακελλαρίδη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.