ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ….

Ο ΣΥΡΙΖΑ, Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο θεωρεί ως πρώτη πολιτική κοινωνική προτεραιότητα να έχουν όλοι πλήρη, σταθερή και ποιοτική εργασία. Υπ΄ αυτή την έννοια, αντιλαμβανόμαστεαπολύτως ότι ο αγώνας για την στήριξη της κοινωνικής περιθωριοποίησης και των ανέργων είναι απόλυτα συμβατός με τον αγώνα για ανάπτυξη, για στήριξη της απασχόλησης και για μείωση της ανεργίας.

Άμεσα μέτρα λοιπόν μιας πολιτικής δημιουργίας νέων ή διάσωσης θέσεων εργασίας είναι:

1.    Υιοθέτηση ενός εκτεταμένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

2.    Η καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης για τα επιδοτούμενα επενδυτικά σχέδια του ιδιωτι9κού τομέα.

3.    Η άμεση κάλυψη όλων των κενών στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και της πρόνοιας. Και αναφέρομαι σ΄ εκείνα τα δραματικά κενά στα νοσοκομεία, που έχουν τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα σχολεία.

4.    Η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και άλλων τομέων της οικονομίας που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

5.    Η αντικατάσταση του άρθρου 99 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που λειτουργεί ως πλυντήριο ευθυνών των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων και ως προθάλαμος  ανεργίας για τους εργαζόμενους.

6.    Η χορήγηση νομοθετικά της δυνατότητας αυτοδιαχείρισης των εγκαταλελειμμένων από τους ιδιοκτήτες τους και κατειλημμένων από τους εργάτες επιχειρήσεων. Είναι κάτι το οποίο εφαρμόστηκε στην μακρινή Αργεντινή μετά από τη μεγάλη κρίση του 2001.

7.    Η απαγόρευση των αναιτιολόγητων απολύσεων. Και βεβαίως η απαγόρευση απολύσεων εργαζομένων άνω των 55 ετών, χωρίς καμία αιτιολογία, καθώς και εργαζομένων που είναι οι μόνοι εργαζόμενοι γονείς σε μια οικογένεια. Γιατί ένας άνεργος στα 55 του, όπως όλοι γνωρίζετε, είναι σαν να σκοτώνει κανείς το άλογο όταν γεράσει. Δεν μπορεί να βρει δουλειά. Και, τέλος,

8.    Καμία απόλυση στο δημόσιο και κατάργηση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας. Το δημόσιο χρειάζεται αναδιοργάνωση, χρειάζεται ανασυγκρότηση, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά προβλήματα με απολύσεις.

Άμεσος στόχος μας είναι να επανέλθουν τώρα τα επιδόματα ανεργίας στο ύψος που είχαν πριν την πρόσφατη μείωσή τους. Άμεσος στόχος μας είναι να μην υπάρχει ούτε ένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας, γιατί πρώτα απ΄ όλα και πάνω απ΄ όλα  οι άνεργοι πρέπει να σωθούν από την πείνα.

Σε αυτό το σημείο είμαστε. Αυτό είναι το πρώτιστο μέλημά μας. Να μην υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που θα βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης και θα αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, κυριολεκτικά. Αυτός είναι ο στόχος μας κι αυτό είναι ίσως και το μόνο που μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα κι ότι θα το καταφέρουμε αν ανατρέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα και έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε μια εναλλακτική πολιτική ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης, ελπίδας και ανθρωπιάς.

Γραφείο τύπου ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.