Το κράτος χρωστάει 5,73 δισ. ευρώ σε ιδιώτες

Το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα έφθασε τα 5,73 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ευρύτερου Δημόσιου τομέα που δόθηκαν στη Δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης.
Τα «φέσια» του Δημοσίου μειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2011 κατά περίπου 927 εκατ. ευρώ, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο είχαν εκτιναχθεί στα 6,65 δισ. ευρώ λόγω της καθυστέρησης για την καταβολή της 6ης δόσης.
Τρόικα και υπουργείο Οικονομικών έχουν συμφωνήσει για την κάλυψη σημαντικού μέρους των οφειλών από ειδική δόση της νέας δανειακής σύμβασης.
«Ενδεχομένως πριν τις εκλογές να υπάρχει μια δόση η οποία θα μας επιτρέψει να αποπληρώσουμε κάποιες, όχι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών» δηλώνει o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, προαναγγέλλοντας την πληρωμή μέρους των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Η κατάσταση επιτείνει την ύφεση και συντελεί στην αύξηση της ανεργίας που αγγίζει πλέον το 21%.
«Η τρόικα μας έχει ζητήσει ένα οδικό χάρτη για το πώς θα μειώσουμε, θα μηδενίσουμε για την ακρίβεια τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν συσσωρευτεί μέχρι και το Δεκέμβριο του 2011» διευκρίνισε ο κ. Σαχινίδης.
Στην πρώτη θέση της λίστα των κακοπληρωτών του Δημοσίου βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης) που χρωστούν 2,82 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που οφείλει 1,4 δισ. ευρώ.
Τα δημόσια Νοσοκομεία χρωστούν 1,28 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 113 εκατ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί με νόμο του 2010.
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 817 εκατ. ευρώ, ενώ τα Υπουργεία χρωστούν 588,9 εκατ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.