Το Δημόσιο χάνει 800 εκατ. ευρώ το χρόνο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

showarticleimage2

Εως και 800 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο χάνει το ελληνικό Δημόσιο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, όπως φανερώνουν τα στοιχεία που κατέθεσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνεια του, Γιώργος Σούρλας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Σούρλας στον οικονομικό εισαγγελέα, προκύπτει ότι από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό ακόμη και μέχρι 20% της νόμιμης εμπορίας, το ελληνικό Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο έσοδα ύψους έως 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας, πλέον της οικονομικής ζημιάς που δέχεται το Δημόσιο, ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς από έγγραφο με επιστημονικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Σερρών) που εστάλη στη γενική γραμματεία Διαφάνειας, προκύπτει ότι σε λαθραία τσιγάρα διαπιστώθηκε υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακα μέχρι 100%, στην πίσσα 70% και τη νικοτίνη 15%.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται καπνός χαμηλής ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίμματα) και άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας, με συνέπεια να γίνεται απαραίτητη η χρήση χημικών προσθέτων αγνώστου είδους και προέλευσης, από τους παρασκευαστές των προϊόντων αυτών.

Μάλιστα, τα λαθραία προϊόντα είναι συχνά επιβαρυμένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροτοχημικά προϊόντα και ξένες ύλες, ενώ τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται, συνήθως, είναι κατώτερης ποιότητας από αυτά των νόμιμων προϊόντων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.