Σκοτσέζικο το κορυφαίο ουίσκι στο κόσμο για το 2011

Το 21 ετών Old Pulteney είναι, σύμφωνα με τον κορυφαίο διεθνή οδηγό, το «Jim Murray’s Whiskey Bible», το καλύτερο ουίσκι για το 2011.
Το μαλτ ουίσκι που παράγεται στο αποστακτήριο Old Pulteney στην κωμόπολη Γουίκ (το βορειότερο ψαράδικο λιμάνι της Σκωτίας), κατάφερε και συγκέντρωσε μια βαθμολογία της τάξεως του 97.5 με άριστα το 100, που αποτελεί ρεκόρ για τον κόσμο του ουίσκι.
Ο ειδικός επί των ουίσκι, Τζιμ Μάρεϊ, δοκίμασε πάνω από 1200 διαφορετικές γεύσεις προτού καταλήξει στο «21 years Old Pulteney 46°», το οποίο, όπως δήλωσε, «είναι ένα συναρπαστικό πρώτης τάξεως ουίσκι». Οι ειδικοί θεωρούν πως η ωρίμαση του ουίσκι στο Old Pulteney επηρεάζεται πολύ από τη λιμανίσια αύρα και την αλμύρα της θάλασσας, γι’ αυτό κι ονομάζεται «the maritime malt» (το θαλασσινό μαλτ).
«Αποτελεί τεράστια τιμή για μας το γεγονός πως κερδίσαμε το βραβείο του καλύτερου ουίσκι στο κόσμο για το 2011. Αποτελεί επιβράβευση για τα τόσα χρόνια προσπαθειών μας να φτιάξουμε ένα ουίσκι με απολύτως ιδιαίτερο χαρακτήρα και γεύση», τόνισε ένας εκπρόσωπος του αποστακτηρίου που άνοιξε το 1826 στην οδό Χάνταρτ του Γουίκ. Το αποστακτήριο έκλεισε το 1930, λόγω του νόμου περί ποτοαπαγόρευσης που ίσχυσε και στη Βόρεια Σκωτία, αλλά ξανάνοιξε το 1951, προς μεγάλη ικανοποίηση των θιασωτών του μαλτ ουίσκι.