ΤΙΜΑΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

«…..Εμείς πιστεύουμε στην πιο σωστή θεωρία που διανοήθηκαν τα πιο προοδευτικά μυαλά της ανθρωπότητας. Και η προσπάθειά μας, ο αγώνας μας είναι να γίνει η θεωρία αυτή πραγματικότητα για την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο! Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν κινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και ακριβώς αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας…..»

 

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

              [Από την απολογία του στο στρατοδικείο]

 

Νέοι και νέες,

Εργαζόμενοι, Αγρότες, Αυτοαπασχολούμενοι, Άνεργοι

 

Οι αξίες και τα οράματα για τις οποίες έδωσε τη ζωή του ο Νίκος Μπελογιάννης, εξακολουθούν να εμπνέουν τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες.

Ο ηρωισμός και οι θυσίες των κομμουνιστών αγκαλιάζουν το χθες και το σήμερα, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενιές.

Γι αυτό, 60 χρόνια μετά τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη (30-3-1952), τα παραπάνω λόγια, είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε, αφού  απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, δεν υπάρχει πιο αποκαλυπτική ιστορική στιγμή για να κατανοηθεί από πλατιά τμήματα εργαζομένων ότι ο τεράστιος πλούτος που συσσωρεύει η τάξη των εκμεταλλευτών είναι από την δουλειά και τον ιδρώτα των πολλών. Η συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας από την εργατική τάξη, η αντίθεση μεταξύ του κεφαλαίου και της εργασίας, που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης παίρνει ή μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, είναι που φοβίζει την πλουτοκρατία.

Γι’ αυτό έχει μία και μόνη στρατηγική επιλογή. Να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μη συνενωθεί η πάλη και η οργή των εργατών με την ιδεολογία και τη στρατηγική των κομμουνιστών. Να μην ενωθεί δηλαδή το μπαρούτι με

το φιτίλι που θα τσακίσει συθέμελα την καπιταλιστική ιδιοκτησία, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι’ αυτό, το Κόμμα μας δέχεται όλο και μεγαλύτερη επίθεση από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου. Δεν συγχωρούν ποτέ στο ΚΚΕ ότι κρατάει την κόκκινη σημαία ψηλά. Γι’ αυτό και μπροστά στις εκλογές όλα τα αστικά κόμματα, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου επιτίθενται στην πολιτική και στις θέσεις του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ αξιοποιεί και τις βουλευτικές εκλογές ως ένα μέτωπο της ταξικής πάλης και ζητάει από το λαό να το υπερψηφίσει, ώστε να εκφραστεί και στην κάλπη ένα ισχυρό πλήγμα στο σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα. Αυτή η αποφασιστική ενίσχυση θα δυναμώσει την εργατική – λαϊκή πάλη μετά τις εκλογές. Να μη φοβηθεί ο λαός τα διλήμματα για ακυβερνησία, του «ευρώ ή χάος» κ.λπ. Ένα πανίσχυρο ΚΚΕ είναι το αντίπαλο δέος στην αστική πολιτική και απ’ αυτό έχει συμφέρον ο λαός. Όχι μόνο γιατί δεν έλειψε από κανέναν αγώνα. Από το να καταργηθούν τα χαράτσια, τα διόδια, να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε ανέργους και άλλα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, από μέτρα ανακούφισης των φτωχών υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, από δωρεάν συγγράμματα, δωρεάν στέγαση και σίτιση των φοιτητών – σπουδαστών μέχρι τις μεγάλες πανεργατικές απεργίες. Όχι μόνο γιατί προέβλεψε ότι θα παρθούν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, όπως μείωση μισθών, συντάξεων, απολύσεις στο Δημόσιο, που όταν τα έλεγε οι άλλες δυνάμεις το χλεύαζαν αλλά το επιβεβαίωσε η ίδια η ζωή. Αλλά γιατί, χωρίς ισχυρό εργατικό ταξικό κίνημα, συμμαχία του εργατικού κινήματος με τα λαϊκά στρώματα, χωρίς ισχυρό ΚΚΕ, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα μετά τις εκλογές.

 

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΜΕ Κ.Κ.Ε. ΙΣΧΥΡΟ- ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΪΚΟ

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

«Στο δρόμο το δικό του»

«Αν θέλουμε με δυο λόγια να δώσουμε αυτό που ήταν ο Μπελογιάννης μπορούμε να πούμε: Στάθηκε σ’ όλη την αγωνιστική του ζωή άξιος κουκουές, αετός, πραγματικός μπολσεβίκος, οδηγητής και μπροστάρης (…).

Και ακριβώς γιατί σε όλη του τη ζωή, που ήταν μόνο αγώνας και πάλη, που ήταν πάντα υπηρεσία στο λαό, στο κίνημα, στο ΚΚΕ, ακριβώς γιατί πάντα στάθηκε άξιος, υποδειγματικός κουκουές, γι’ αυτό για όλους μας και πρώτ’ απ’ όλα για τους νέους, τις νέες, τα παιδιά μας, η πιο καλή και άξια τίμηση στη μνήμη του είναι να φωτιζόμαστε απ’ τη ζωή και το παράδειγμά του, να βαδίζουμε ατρόμαχτοι κι ατράνταχτοι το δρόμο το δικό του, να σταθούμε άξιοι σαν κι αυτόν κουκουέδες, αγωνιστές και μπροστάρηδες του λαού, προσωπικό παράδειγμα σε όλα όπως ήταν κι αυτός».

*

(Απόσπασμα από το άρθρο του Νίκου Ζαχαριάδη για τον Νίκο Μπελογιάννη, που δημοσιεύτηκε σε ειδική έκδοση του παράνομου «Ριζοσπάστη» τον Απρίλη του 1952).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 8/4/2012, ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΑΜΑΛΙΑΔΑ.

 

Ώρα 7:30 μ.μ. κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη.

 

Ομιλία από την Κατερίνα Γεροπαναγιώτη μέλος Γ.Π. Πελοποννήσου του ΚΚΕ

Ο Νίκος Μπελογιάννης Ζει και θα Ζει στην καρδιά και τη συνείδηση μας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.