Τη Μεγάλη Τρίτη η τροπολογία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά……

Τη Μεγάλη Τρίτη θα κατατεθεί εκ νέου η τροπολογία που προβλέπει σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.Τη Μεγάλη Τρίτη θα κατατεθεί εκ νέου η τροπολογία που προβλέπει σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 49 (στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας) που τροποποιούσε τον νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και ενίσχυε τη διαφάνεια στην ασφαλιστική αγορά, αποσύρθηκε λίγα 24ωρα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, με την αιτιολογία ότι έπρεπε να γνωμοδοτήσει επ΄ αυτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο άρθρο θα επανακατατεθεί στις 10 Απριλίου.

Οι τροποποιήσεις που εισάγει το άρθρο 49 βελτιώνουν σημαντικά τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών καθώς μεταξύ άλλων προβλέπουν:

Τη δυνατότητα υπαγωγής και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων στις διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Επέκταση
Τη χρονική επέκταση της ρύθμισης για τη διάσωση της κύριας κατοικίας από τα 20 χρόνια (που ισχύει σήμερα) στα 35 έτη. Το ακατάσχετο ενός καταθετικού λογαριασμού μέχρι το ποσό των 2.000 ευρώ.

Την απαλλαγή του χρέους -για δανειολήπτες με μηδενικά εισοδήματα- στα 3 έτη.

Η διαδικασία ρύθμισης της οφειλής ξεκινά από την κατάθεση της αίτησης και όχι από την εκδίκασή της. Παύει να είναι υποχρεωτικός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο. Επίσης εισάγει σημαντικές αλλαγές προς όφελος των καταναλωτών σε θέματα ιδιωτικής ασφάλισης, ενισχύοντας τη διαφάνεια και ρυθμίζοντας προβλήματα όπως το δικαίωμα εξαγοράς και οι αναπροσαρμογές ασφαλίστρων.

Εφη Καραγεώργου

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.