Τελευταίο πλάνο σήμερα

Νεανικό, επίμονα καινοτόμο, δυναμικό παρά τις οικονομικές αντιξοότητες κι ανεξάντλητο σε ιδέες, το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 11η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, μετά από 150 ώρες κινηματογραφικών προβολών, 15 κινηματογραφικά εργαστήρια και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων ολοκληρώνεται σήμερα στις 8 μ.μ. με την απονομή των Βραβείων στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο.

 

Για μια ολόκληρη εβδομάδα η πρωτεύουσα του νομού Ηλείας καθώς και άλλες πόλεις και χωριά, πλημμύρισαν με κινηματογραφιστές και κινηματογραφόφιλους από 6 έως? 86 χρονών από όλες τις γωνιές της γης. Περισσότεροι από 10.000 θεατές ?περίπου το 70% παιδιά και νέοι μέχρι 20 ετών- παρακολούθησαν 327 ταινίες σε 7 κινηματογραφικές αίθουσες.

 

Έντονη, αν και περιορισμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια για λόγους οικονομικούς, ήταν η παρουσία των ξένων προσκεκλημένων. Περισσότερα 60 παιδιά και συνοδοί ταξίδεψαν στον Πύργο από την Ιταλία, την Σερβία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ουγγαρία, την Λιθουανία, την Αγγλία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, Ολλανδία, την Φινλανδία και τη Ρωσία.

 

Το θέατρο «Απόλλων» και το Συνεδριακό Κέντρο του Πύργου, το Cine Cinema της Αμαλιάδας, ο Δημοτικός Κινηματογράφος της Γαστούνης, ο Κινηματογράφος «Άστρον» των Λεχαινών, το Δημοτικό Σχολείο της Ζαχάρως και το Δημοτικό Σχολείο Κουτσοχέρας, καθώς και ακόμη 16 χώροι  φιλοξένησαν τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης.

 

Στο σύνολο του προγράμματος προβολών, 43 ταινίες από 26 χώρες διαγωνίστηκαν στο 14ο Φεστιβάλ, 15 ταινίες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των παράλληλων προβολών και 269 ταινίες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, εκ των οποίων 71 ήταν φέτος οι ελληνικές συμμετοχές, διαγωνίστηκαν στην 11η Camera Zizanio.

 

Τα κινηματογραφικά  εργαστήρια παρακολούθησαν περίπου 200 άτομα και στις κριτικές επιτροπές συμμετείχαν 50 παιδιά.

Λίγο πριν τη τελετή λήξης, στις 5 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο, θα προβληθούν όλες οι ταινίες που πραγματοποιήθηκαν από τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια κατά τη διάρκεια της φετινής κινηματογραφικής εβδομάδας.

 

Χιλιάδες μαθητές από 63 σχολεία του νομού Ηλείας παρακολούθησαν τις προβολές του Φεστιβάλ και 500 ακόμα -σε άλλα 15 σχολεία- συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις (κινηματογραφικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις συγγραφέων κ.λ.π.) που οργανώθηκαν στο χώρο τους από το Φεστιβάλ?

 

Εντυπωσιακός ο αριθμός ?ξεπέρασε φέτος τα 100 άτομα-  των εθελοντών, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν στη πραγματοποίηση του Φεστιβάλ. Εκπληκτική η προσφορά της ομάδας των φοιτητών του τμήματος Πληροφορικής & ΜΜΕ καθώς και άλλων  φοιτητών από το ΤΕΙ Πάτρας Παράρτημα Πύργου.

 

Στην αποψινή απονομή των βραβείων εκτός από τους «Κότινους»,  που θα απονείμουν οι κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ, Βραβεία θα απονείμουν και το  Διεθνές Κέντρο Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (Centre International du Film pour l? Enfance et la Jeunesse), η Ευρωπαϊκή Ένωση  Παιδικού Κινηματογράφου (European Children?s Film Association) και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.