Τα έλεγε…χαρτί και καλαμάρι στην αμερικανική πρεσβεία!

Σύμφωνα με τηλεγράφημα που αποκάλυψαν τα wikileaks ο πρώην πρέσβης της Αμερικανικής πρεσβείας Daniel Speckhard είχε λεπτομερή ενημέρωση από τον κ. Μπαμπινιώτη (νυν υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης Παπαδήμου) για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας όταν κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία.Ο κ. Μπαμπινιώτης είναι ένας από τους πολλούς επώνυμους και πολιτικούς παράγοντες της χώρας που είχαν «φιλικές» συζητήσεις με τον πρέσβη της υπερδύναμης και αντάλλασσαν απόψεις και εκτιμήσεις για το μέλλον της χώρας και πιθανών μεταρρυθμίσεων σε κάθε είδους τομέα.

Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιοποίησαν τα wikileaks ο κ. Μπαμπινιώτης αποδέχτηκε με ενθουσιασμό τη βοήθεια των ΗΠΑ για την προώθηση ενός νέου τρόπου εισαγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια που θα ήταν πιό κοντά στο σύστημα που εφαρμόζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης (του οποίου το εγκώμιο πλέκει ο κ. Πρέσβης) στη συνάντηση που είχε ήταν ειλικρινής σχετικά με τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα και τις προκλήσεις στην εφαρμογή μιας νέας μεταρρύθμισης.

Μετά από κάποιες γενικές τοποθετήσεις που αναφέρονται στην παπαγαλία των νεαρών υποψήφιων φοιτητών, στο σημαντικό ρόλο των φροντιστηρίων για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο και στη σπουδαιότητα που δίνει η ελληνική οικογένεια σε ένα πτυχίο ο καθηγητής και συγγραφέας Γ. Μπαμπινιώτης προχωράει στα «ενδότερα» της πανεπιστημιακής κοινότητας καθηγητών και φοιτητών.

Ο κ. Μπαμπινιώτης αποκαλύπτει ότι τόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ εργάζονται από κοινού για την προώθηση μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το σχόλιο προς τον κ. Σπέκχαρντ ότι η αλλαγή της ηγεσίας στη ΠΟΣΔΕΠ (συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) που εκτόπισε την προηγούμενη ηγεσία των «ριζοσπαστών» του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την προθυμία της εκπαιδευτικής κοινότητας για αλλαγή.

Ο Αμερικανός πρέσβης επισημαίνει ότι ο κ. Μπαμπινιώτης σχολίασε «αρνητικά» την υπερπολιτικοποίηση της φοιτητικής νεολαίας, κατάλοιπο της στρατιωτικής χούντας στη χώρα που είναι ένας από τους λόγους που μια ενδεχόμενη μεταρρύθμιση θα έχει δυσκολίες στην εφαρμογή της.

Το τηλεγράφημα του κ. Σπέκχαρντ κλείνει τονίζοντας ότι ο κ. Μπαμπινιώτης είναι ένας διαπρεπής εκπαιδευτικός που απολαμβάνει την εύνοια και των δύο μεγάλων κομμάτων του οποίου η ενθουσιώδης αποδοχή της Αμερικανικής βοήθειας ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην Αμερικανική τεχνογνωσία για την προώθηση μιας από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στην πρόσφατη Ελληνική πραγματικότητα.

Ο Daniel Vern Spechhard διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα το διάστημα 2007-2010 και το Φεβρουάριο του 2011 τοποθετήθηκε πρόεδρος στην Τράπεζα της Proton Bank αντικαθιστώντας τον κ. Λαυρεντιάδη. Σπέκχαρντ και Λαυρεντιάδης διατηρούσαν για χρόνια άριστες προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, ενώ ο Έλληνας επιχειρηματίας ήταν χορηγός πολλών εκδηλώσεων, που έγιναν με τη συνέργεια της πρεσβείας των HΠA.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.