ΣΥΡΙΖΑ: Εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, μετωπική σύγκρουση με κυβέρνηση

CD8F06A29C33B4EF8AED6600A894D675.jpg

Προσεκτική στάση και χαμηλούς τόνους σχετικά με τις καθαυτές δικαστικές εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρακολουθεί όλο και πιο ανήσυχος, αλλά και οργισμένος την προβολή της θεωρίας των δύο άκρων από την κυβέρνηση.

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει σε όλους του τόνους ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και δεν προχωρά σε κρίσεις για τους χειρισμούς της, κατά τις τελευταίες ημέρες. Τουναντίον ζητά να μείνουν απερίσπαστοι οι δικαστές και αποφεύγει τον πειρασμό να ασκήσει κριτική για αποφάσεις όπως η μη προφυλάκιση των τριών κατηγορουμένων βουλευτών. Ακόμη και τις όποιες επιφυλάξεις του για ορισμένα πράγματα τις εκφράζει με μετριοπάθεια. Είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει καμία αντιπαράθεση σε αυτό το πεδίο: Για πρώτη η Χρυσή Αυγή τίθεται ενώπιο ν του νόμου, αντιμετωπίζεται πλέον από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές ως εγκληματική οργάνωση και αυτό είναι το πιο σημαντικό για την Κουμουνδούρου. Όπως τονίζει δε, η έστω και καθυστερημένη αντιμετώπισή της είναι αποτέλεσμα και δικαίωση του πολύχρονου αντιφασιστικού αγώνα. Όχι προτεραιότητα, ούτε καν επιλογή και φυσικά ούτε λόγος για… επιτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά.

Το μέτωπο όμως στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να σηκώσει τους τόνους και να συγκρουστεί μετωπικά με την κυβέρνηση είναι η θεωρία των δύο άκρων, την οποία πλασάρει το Μέγαρο Μαξίμου σε διάφορες εκδοχές. Στην Κουμουνδούρου έμειναν ενεοί όταν άκουσαν τον πρωθυπουργό να μιλά στις Ηνωμένες Πολιτείες για το «άκρο, που δεν θέλει τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» και να συγκρίνει με το «άκρο των εξτρεμιστών» της ακροδεξιάς. Αφενός δικαιώθηκαν όσοι έλεγαν ότι η θεωρία των δύο άκρων εκφράζει τις απόψεις του ίδιου του κ. Σαμαρά και όχι απλά κάποιων συμβούλων το υ, αφετέρου όμως ελάχιστοι πίστευαν ότι ο πρωθυπουργός θα έφτανε στο σημείο να μιλήσει έτσι στη διάρκεια ενός επίσημου ταξιδιού του στο εξωτερικό.

Μία πρώτη εξήγηση, που δίδουν – απευθύνοντας τη σχετική κατηγορία ευθέως στον κ. Σαμαρά – είναι ότι ο πρωθυπουργός και η ηγεσία της ΝΔ αλιεύουν ψήφους στην κεντροδεξιά και δεν έχουν τον παραμικρό δισταγμό να χρησιμοποιήσουν ακραίο και διχαστικό πολιτικό λόγο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως ανησυχούν ότι η θεωρία των δύο άκρων θα εφαρμοστεί και στην πράξη. Κυρίως με ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού απέναντι στους κοινωνικούς αγώνες. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα φοβούνται προβοκάτσιες, που θα επιχειρηθεί να ληφθούν ως αφορμές για κατασταλτικές επιχειρήσεις και για περιορισμό της έκφρασης των κοινωνικών αντιδράσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.