ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΦΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ

Σας κάλεσα σήμερα εδώ για σημαντικές εξελίξεις που αφορούν το Λιμάνι του Κατακόλου και έχουν να κάνουν κυρίως για την πρόταση ένταξης στο ΕΣΠΑ των συμπληρωματικών έργων στο Λιμάνι του Κατακόλου «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥ ΜΩΛΟΥ ΚΑΙ  ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΗΣΙΔΑΣ ΠΑΡΑΒΟΛΗΣ» και την προώθηση των παραλιακών έργων από τον ΕΟΤ.

Έχω αποστείλει προς την Επιτροπή αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής του Περ/κού Συμβουλίου της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση για έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΠ ΔΕΠΙΝ στον άξονα προτεραιότητας «Υποδομές & υπηρεσίες προσπελασιμότητας ΔΕ» του έργου: «ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ  ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΤΑΚΩΛΟΥ: A΄ ΥΠΟΕΡΓΟ: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ,Β΄ ΥΠΟΕΡΓΟ: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥ ΜΩΛΟΥ ΚΑΙ  ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΗΣΙΔΑΣ ΠΑΡΑΒΟΛΗΣ».

Το έργο ως γνωστόν περιλαμβάνει :

  • Επέκταση παραλιακού κρηπιδώματος έμπροσθεν καταστημάτων Κατακώλου (επέκταση 8μ. και σε μήκος 206μ.)
  • Επέκταση προσήνεμου μώλου (σπίθα) κατά 150μ. περίπου για την ασφαλέστερη προφύλαξη του λιμανιού.
  • Επέκταση κεντρικού προβλήτα με κατασκευή νησίδας παραβολής και μεταλλικής πεζογέφυρας για την επέκταση του βόρειου τμήματος του προβλήτα, για την ασφαλή πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων άνω των 300μ.

 

Τα έργα αυτά είναι απολύτως ώριμα και θα δημοπρατηθούν σε 2 υποέργα που είναι :

  1. Επέκταση παραλιακού κρηπιδώματος – καταστήματα
  2. Νησίδα και επέκταση μώλου

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι περίπου 7.000.000€ και τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν εντός του 2012 και να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2013, αρχές του 2014, γιατί πρόκειται για πολύ δύσκολα και σημαντικά έργα και για την υλοποίηση των παραπάνω έργων προβλέπεται να υπάρχει Προγραμματική Σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου.

Όπως γνωρίζετε για την έναρξη κατασκευής των έργων απαιτούνται υποστηρικτικές μελέτες, που για αυτές έχει γίνει ο διαγωνισμός και βρισκόμαστε στη φάση αξιολόγησης των προσφορών, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15/03/12.

Το Λιμάνι Κατακώλου, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των νησίδων παραβολής βόρεια του κεντρικού προβλήτα, θα γίνει πλέον ένας από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους τουριστικούς λιμένες της χώρας, καθώς θα μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα έως και τρία κρουαζιερόπλοια μεγάλου μήκους.

Η αναβάθμιση του λιμένα και η αύξηση της δυναμικότητας του, με την χάραξη μιας νέας θέσης παραβολής, αποτελεί αναγκαιότητα καθώς υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από  πλοιοκτήτριες εταιρείες με στόλο μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, άνω των 300 μέτρων, να εξυπηρετηθούν στο λιμένα Κατακώλου.

Επισημαίνουμε ότι με την ΑΠ 770/24.2.2012 απόφαση του κ. Περιφερειάρχη εντάχθηκε η πράξη με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΔΟΥ ΛΑΣΤΕΪΚΑ –ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ –ΚΑΤΑΚΩΛΟ» στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007-2013 με προϋπολογισμό 10.898.840€, προκειμένου να γίνεται απευθείας σύνδεση του λιμανιού Κατακώλου με την Εθνική οδό και  τον βορειοδυτικό άξονα.

΄Ηδη, για την ωρίμανση του έργου, έχει προκηρυχθεί η μελέτη ανάθεσης συμπληρωματικών μελετών με προϋπολογισμό 328.640€ και η κατάθεση των προσφορών θα γίνει στις 9/4/2012.

ΕΡΓΑ ΕΟΤ

Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω ότι είναι έτοιμα τα Τεχνικά Δελτία από την πλευρά του ΕΟΤ για τα έργα στο χερσαίο χώρο και απομένει η προκήρυξη Δημοπράτησης τους που θα γίνει πάρα πολύ σύντομα και σε ένα εννιαίο έργο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου με βάση το Τεχνικό Δελτίο είναι 7.570.000€.

Το σύνολο των επεμβάσεων περιλαμβάνει :

1.         Κτίριο  Υποδοχής

2.         Κτίριο  Ελέγχου

3.         Κτίριο Παλαιών αποθηκών

4.         Υπαίθριο θέατρο

5.         Ανάπλαση Περιβάλλοντος χώρου

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

 

 

Το κτίριο υποδοχής κατασκευάζεται εν μέρει στη θέση όπου υπάρχει παλαιό κτίριο το οποίο κατεδαφίζεται. Η κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιρίου θεωρήθηκε οικονομικώς συμφέρουσα σε σχέση με την περίπτωση διατήρησης, στατικής ενίσχυσης και επέκτασής του. Το κτήριο υποδοχής περιλαμβάνει δύο ορόφους και μπορεί να διακριθεί, στην κάτοψη, σε δύο επί μέρους τμήματα εξωτερικών, το δυτικό τμήμα και το ανατολικό τμήμα που συνδέονται μεταξύ τους με το χώρο διαδρόμου επικοινωνίας.

Το κτίριο ελέγχου κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου απ” αρχής, και περιλαμβάνει δύο ορόφους Το ισόγειο περιλαμβάνει την αίθουσα ελέγχου διαβατηρίων, τους χώρους γραφείων για τις Δημόσιες Αρχές, τα γραφεία της Αστυνομίας, το κυλικείο προσωπικού και τον τελωνειακό χώρο ελέγχου αποσκευών. Ο Α’ όροφος περιλαμβάνει διαδρόμους και χώρους αναμονής, τα γραφεία του Λιμεναρχείου, το γραφείο διαχειριστή, το κρατητήριο, το γραφείο προσωπικού ασφαλείας και χώρους κατοικίας προσωπικού.

Το κτίριο παλαιών αποθηκών διαμορφώνεται με την επέκταση του υφιστάμενου κτηρίου αποθηκών, το οποίο διατηρείται και αναβαθμίζεται με σκοπό τη λειτουργία μουσείου και  αίθουσας προβολών και εκδηλώσεων.

Το Υπαίθριο Θέατρο για τη λειτουργία θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου γίνεται με κύριο σκοπό την εξυπηρέτηση των κυκλοφοριακών υπουργιών.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι αυτές είναι θετικές εξελίξεις και με όλες αυτές τις παρεμβάσεις τις οποίες πραγματοποιούμε, το Λιμάνι του Κατακώλου θα μπορεί να λειτουργήσει ως από μηχανή ανάπτυξης του Νομού Ηλείας και που πιστεύω ότι σε συνδυασμό με την Ολύμπια Οδό και τη λειτουργία του αεροδρομίου στην Ανδραβίδα, θα βοηθήσουνε στα μέγιστα για την πρόοδο της Ηλείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.