Συμφωνία ΟΤΕ-τραπεζών για τη νέα κλαδική σύμβαση

Σε συμφωνία για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων διάρκειας 2,5 ετών (ισχύει από 1η Ιουλίου έως 31η Δεκεμβρίου 2015), κατέληξαν την Παρασκευή το απόγευμα το προεδρείο της ΟΤΟΕ και οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των τραπεζών.

Σύμ φωνα με «Το Βήμα», η νέα σύμβαση προβλέπει μειώσεις βασικών μισθών 6%, καθώς και μείωση 3,5% που θα προέλθει από την κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού για το διάστημα που θα ισχύσει η σύμβαση (μισός μισθός ετησίως).

Πέραν αυτών, στη νέα κλαδική σύμβαση θα περιέχεται «ρήτρα απασχόλησης» με την οποία εκφράζεται «η ισχυρή βούληση των δύο μερών να διασφαλίσουν – διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας του κλάδου».

Στο θεσμικό κομμάτι της σύμβασης προβλέπεται ευέλικτο ωράριο (τρεις βάρδιες εργασίας), καθημερινά από 7.45 έως 19.00, το οποίο θα ισχύει μόνο στις «διοικητικές μονάδες των τραπεζών» και όχι «στις μονάδες του δικτύου συναλλαγών (καταστήματα)».

Η σύμβαση υπογράφηκε μετά το ξεπέρασμα της εμπλοκής που είχε προκληθεί στην Εθνική Τράπεζα, όπου στην επιχειρησιακή σύμβαση του 2012 (με μειώσεις 7,5%) περιέχεται «ρήτρα συμψηφισμού» οποιασδήποτε μείωσης προέλθει στο μέλλον, είτε από κλαδική σύμβαση, είτε με από νόμο της κυβέρνησης.

Στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε οι μειώσεις της κλαδικής σύμβασης να συμψηφισθούν με αυτές της επιχειρησιακής σύμβασης, κάτι που δεν δεχόταν η διοίκηση της Εθνικής.

Τελικώς, ο σύλλογος υπαλλήλων της ΕΤΕ συμφώνησε με τη διοίκηση και οι μειώσεις θα ισχύσουν «σωρευτικά και όχι συμψηφιστικά».

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Στ. Κούκος, χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντική» για τη χρονική περίοδο που επιτεύχθηκε και τονίζει πως «διασφαλίζεται το εργασιακό καθεστώς στο χώρο των τραπεζών», ενώ «αποφεύχθηκαν οι ατομικές συμβάσεις που θα ανέτρεπαν εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών».

Πηγή:Voria

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.