ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Η ΒΕΤWIN. MHNYΣΗ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΖΙΡΟ ΔΙΣ. ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΦΕΣΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΖΟΓΟ;

BWIN

Κατά παράβαση του νόμου 4002/2011 αλλά και του προηγούμενου 2725/1979 φαίνεται πως λειτουργούσε η κορυφαία στοιχηματική εταιρεία Betwin στην Ελλάδα. Αυτό υποστηρίζει ο γνωστός νομικός Νίκος Αντωνιάδης, ο οποίος κινείται κατά της εταιρείας για τη ζημιά –ηθική και οικονομική– που έχουν υποστεί χιλιάδες παίκτες στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, η εταιρεία σκοπίμως απέκρυψε τον νόμο 4002/2011 που απαιτούσε ειδική άδεια για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, θέτοντας σε κίνδυνο όσους αγνοούσαν την ύπαρξή του, ενώ στο προηγούμενο διάστημα λειτουργούσε κατά παράβαση του νόμου που απαγόρευε καθολικά τον στοιχηματισμό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα υπέρογκα έσοδα δισεκατομμυρίων εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, αλλά κυρίως εις βάρος του ΟΠΑΠ η νομική υπηρεσία του οποίου πλέον παρακολουθεί στενά την υπόθεση.

Ο κ. Αντωνιάδης σημειώνει σχετικά: «Προ δύο εβδομάδων περίπου, εν μέσω θερινών διακοπών και με το δικηγορικό γραφείο μου κλειστό (γεγονός που αποδεικνύει και το αληθές τής έως τώρα άγνοιας των κατωτέρω νομικών δεδομένων και πραγματικών περιστατικών, άλλως η αντίδρασή μου θα ήταν σαφέστατα πολύ περισσότερο οργανωμένη και σε full περίοδο – σε όλους τους τομείς), με τεράστια έκπληξη πληροφορήθηκα ότι η λειτουργία της BWΙN («https:www.bwin.com/default.aspx») στην Ελλάδα είναι ήδη (και τουλάχιστον) από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του ν. 4002/2011 ΠΑΡΑΝΟΜΗ, πλέον ? ?ε συγκεκριμένα:

Με τον ν. 4002/2011, στο άρθρο 50, θεσπί? ?τηκαν οι προϋποθέσεις για τη νόμιμη λειτουργία εταιριών, όπως η «BWΙN», στην Ελλάδα, με την δε παράγραφο 12 του ίδιου νόμου, για τις εταιρίες που ήδη λειτουργούσαν στην Ελλάδα (όπως η BWIN), ορίστηκε ότι «μπορούν να συνεχίσουν την παροχή υπηρεσιών στη μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από τη δημοσίευση στην Ε.τ.Κ.) που διέπουν το διαδικτυακό στοίχημα και τη χορήγηση των σχετικών αδειών μόνον εφόσον υπαχθούν αμέσως και οικειοθελώς στο φορολογικό καθεστώς των άρθρων 45 εώς 50 του νόμου αυτού αναδρομικά στο πλαίσιο του ά? ?θρου 78 § 2 του Συντάγματος».

Με τα επόμενα δε άρθρα προβλέπονται οι διοικητικές και οι ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση,

α) δεν περιορίζονται μόνο στους υπευθύνους των εταιριών που δεν υπήχθησαν στις σχετικές διατάξεις του εν λόγω νόμου και συνεχίζουν και λειτουργούν παράνομα, για τους οποίους προβλέπεται χρηματική ποινή 100.000 € έως 200.000 € και ποινή καθείρξως τουλάχιστον δέκα ετών – πρόκειται δηλαδή για κακουργηματικού χαρακτήρα αξιόποινη πράξη,

αλλά αφορούν, και

β) στους παίκτες, που «ποντάρουν» σε παιχνίδια σε μία τέτοια εταιρία, και συγκεκριμένα ποινή φυλάκισης έως τρεις μήνες και χρηματική ποινή από 5000 € έως 20000 €».

Όπως αφηγείται ο γνωστός νομικός «στην τελευταία επίσκεψή μου στον ιστότοπο της BWΙN («https:www.bwin.com/default.aspx»), προκειμένου να στοιχηματίσω σε αγώνες ποδοσφαίρου, εμφανίστηκε παράθυρο με την ένδειξη ότι είναι απαγορευμένη η είσοδος στον ιστότοπο επειδή η εταιρία λειτουργεί στην Ελλάδα ΠΑΡΑΝΟΜΑ.

Όπως απεδείχθη από την περαιτέρω έρευνα που, επαναλαμβάνω, το πρώτον έκανα εν μέσω θερινών διακοπών, αφού, φυσικά, ΟΥΔΕΜΙΑ σχετική ενημέρωση είχε γίνει από την εταιρία –ως αυτή είχε την αυτονόητη ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ– και η οποία, ούτως ή άλλως συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά, η ΒWIN ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήχθη στις διατάξεις του ν. 4002/2011, συνέχισε έως και σήμερα τη λειτουργία της, και μάλιστα με προκλητική, κατά τα κατωτέρω, παράβαση και πλήρη απαξίωση της ελληνικής νομοθεσίας».

Περαιτέρω σημειώνει ότι: «Ανεξαρτήτως της δικής της ευθύνης για την καθυστέρηση στην αντίδρασή της (που, φυσικά, δεν αναιρεί τις τεράστιες ποινικές και αστικές ευθύνες της BWIΝ), η ΕΕΕΠ (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων) εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 65/24.7.2013 απόφασή της, με την οποία συνέταξε κατάλογο («black list»), με τις εταιρίες που λειτουργούν παράνομα στην Ελλάδα, στον αριθμό 11 του οποίου βρίσκεται η BWIN («https:www.bwin.com/default.aspx»).

Εννοείται ότι η εν λόγω εταιρία δεν σημαίνει ότι λειτουργεί παράνομα από την 24.7.2013, ημερομηνία εκδόσεως της ανωτέρω λίστας, απλά την ημέρα αυτή η ΕΕΕΠ κατήρτισε και δημοσίευσε τη λίστα με τις εταιρίες που ΔΕΝ υπήχθησαν στις διατάξεις του ν. 4002/2011, ΔΕΝ νομιμοποιήθηκαν και συνέχισαν την ΠΑΡΑΝΟΜΗ λειτουργία τους, ήδη (και τουλάχιστον) από την πάροδο της προθεσμίας που έθεσε ο ανωτέρω νόμος. Σημειώνεται ότι υπάρχει και σχετική εντολή να ενημερωθεί σχετικά η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία πρέπει ήδη να έχει δώσει εντολή στις Τράπεζες να μη δέχονται χρεώσεις και πιστώσεις από την BWIN (και τις άλλες εταιρίες της μαύρης λίστας). Ζητούμενο είναι εάν αυτό έχει γίνει. Πάντως, από προσωπική εμπειρία, η EUROBANK, τουλάχιστον μέχρι αρχές Αυγούστου δεχόταν ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ τις σχετικές χρεώσεις και πιστώσεις».

Οι ευθύνες

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, «προκύπτουν πολλαπλές ευθύνες τόσο της ΕΕΕΠ όσο και –ενδεχομένως– των ελληνικών Τραπεζών, παράλληλα με την ευθύνη της BWIN.

Όπως περαιτέρω απεδείχθη, το μόνο που έπραξε η BWIN, και δη μόλις από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ήταν απλά και μόνο, κάτω από την ένδειξη «log in» που δεσπόζει, να τοποθετήσει την πρόταση «Sorry, we no longer accept new players from your country. Thank you» («Συγγνώμη, δεν δεχόμαστε πλέον νέους παίκτες από την χώρα σας. Ευχαριστούμε».

Εκτός του ότι την πρόταση αυτή είναι αδύνατο να την προσέξει ο ήδη εγγεγραμμένος χρήστης, ο οποίος, ενεργώντας μηχανικά και αυτοματοποιημένα, προχωράει στο «πάτημα» του «log in» για να εισέλθει στον λογαριασμό του, είναι προφανές ότι ο νόμος δεν εξαιρεί τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες, αλλά απαγορεύει ΣΥΝΟΛΙΚΑ τη λειτουργία της BWIN, είτε πρόκειται για ήδη εγγεγραμμένους παίκτες, όπως είμαστε εμείς, είτε για πρόσωπα που επιθυμούν να εγγραφούν. Άλλωστε, ακόμη και την εν λόγω πρόταση να παρατηρούσε κάποιος εγγεγραμμένος χρήστης, σε καμία περίπτωση δεν θα μπο ρούσε (και δεν μπορεί) να υποθέσει ότι υφίσταται ολική απαγόρευση της λειτουργίας της εταιρίας στην Ελλάδα, και το γεγονός αυτό ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ ΔΟΛΙΩΣ από την BWIN.

Μετά ταύτα, είναι ξεκάθαρο ότι οι εγγεγραμμένοι χρήστες της BWIN στην Ελλάδα αγνούσαν πλήρως την έκδοση του σχετικού νόμου και τις προϋποθέσεις που αυτός έθεσε για τη νόμιμη λειτουργία στην Ελλάδα διαδικτυακών εταιριών στοιχηματισμού, πολλώ δε μάλλον τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ακόμη και για τους παίκτες που συνέχιζαν να ποντάρουν στην BWΙN, αγνοώντας τον σχετικό κίνδυνο, αφού είναι αυτονόητο ότι κανείς θα ανέμενε από την εταιρία με το τεράστιο παγκόσμιο όνομα και κύρος που έχει αποκτήσει, να ενημερώσει τους πελάτες της, να τους προστατέψει, και να διακόψει τη λειτουργία της».

Η έκθεση των παικτών

Ο κ. Αντωνιάδης συνεχίζει αναφερόμενος στους κινδύνους που εκτέθηκαν οι παίκτες, σημειώνοντας πως « Η απόκρυψη, δηλαδή, του γεγονότος της παράνομης λειτουργίας της BWIN είχε ως συνέπεια την έκθεση των παικτών της σε άσκηση σε βάρος τους ποινικής δίωξης και καταβολής χρηματικών ποινών, εξέλιξη που θα είχε (και εξακολουθεί και έχει) για χρήστες που θα εκτίθεντο περισσότερο (λόγω της κοινωνικής θέσης τους) σε μία τέτοια απαξιωτική δίωξη, τεράστιες ηθικές και επαγγελματικές συνέπειες.

Εννοείται, δε, ότι το γεγονός ότι ακόμη και εγώ (που ήδη αντέδρασα και έχω έρθει ήδη σε επαφή με δεκάδες χρήστες, η αύξηση των οποίων θα είναι τεράστια μόλις δημοσιοποιηθούν με σαφήνεια τα παρόντα στοιχεία), καίτοι είμαι δικηγόρος (όπως πάρα πολύ μεγάλος αριθμός χρηστών), δεν σημαίνει και ότι όφειλα να γνωρίζω τη σχετική ΕΙΔΙΚΗ νομοθεσία, πολλώ δε μάλλον, όταν, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που τη γνώριζα, δεν θα μπορούσα να υποθέσω ποτέ ότι ο παγκόσμιος κολοσσός BWΙN θα απέκρυπτε από τους πελάτες του το γεγονός ότι δεν υπήχθη στον σχετικό νόμο (τον οποί ο, επαναλαμβάνω, δεν γνώριζα ούτως ή άλλως) και ότι θα εξακολουθούσε να λειτουργεί παράνομα.

Είναι προφανές, μετά ταύτα, ότι εφόσον η λειτουργία της BWIN στην Ελλάδα είναι από τη δημοσίευση του ν. 4002/2011 ΠΑΡΑΝΟΜΗ, το σύνολο των συναλλαγών με τους παίκτες της είναι αυτοδικαίως ΑΚΥΡΕΣ (τόσο οι καταθέσεις στους λογαριασμούς τους στην BWΙN, με όποιον τρόπο και αν έλαβαν χώρα αυτές, όσο και οι αναλήψεις ποσών από τους ανωτέρω λογαριασμούς, με πίστωση τραπεζικών λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών των παικτών-χρηστών)».

Το γράμμα του νόμου και η παραβίασή του

Ο κ. Αντωνιάδης καταγράφει την παράνομη δράση της στοιχηματικής εταιρείας στην Ελλάδα:

• Η λειτουργία της BWIN (BWINCOM) στην Ελλάδα είναι, τουλάχιστον από την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας που έθεσε ο ν. 4002/2011, παράνομη.

• Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 52 § 1 εδ. α΄ ν. 4002/2011, προβλέπεται χρηματική ποινή από 100.000 € έως 200.000 € και με το εδάφιο β΄ ποινή καθείρξεως τουλάχιστον δέκα ετών (ήτοι από 10 έως 20 έτη: Πρόκειται, δηλαδή, για αξιόποινη πράξη διωκόμενη σε βαθμό κακουργήματος) για την εταιρία και τον νόμιμο εκπρόσωπο αυτής που διεξάγει τυχερά παίγνια μέσω του διαδικτύου χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη προς τούτο άδεια.

• Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 52, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τρεις μήνες και χρηματική ποινή από 5.000 € έως 20.000 € για τους χρήστες των παρανόμων εταιριών.

• Η φοροδιαφυγή της BWIN (επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα ποινικό αδίκημα) και η απώλεια εσόδων για το ελληνικό κράτος είναι τεράστια, ο ακριβής υπολογισμός της οποίας μπορεί να γίνει μόνο μετά τη συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων. Πάντως, η απώλεια εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου είναι διπλή:

α) Σύμφωνα με το άρθρο 50 § 5 ν. 4002/2011 «για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται σε τριάντα τοις εκατό (30%) επί του μικτού κέρ δους που αφορά τα ποσά τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας του κατόχου της άδειας»: 1η τεράστια απώλεια εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από την παράνομη λειτουργία της BWIN (και δη, αναδρομικά για όλα τη διάρκεια λειτουργίας τους, κατά τη διάταξη του άρθρου 50 § 12).

β) Σύμφωνα με το άρθρο 50 § 9 ν. 4002/2011 «τα κέρδη των παικτών από την διεξαγωγή στην Ελλάδα τυχερών παιγνίων … μέσω διαδικτύου, υποβάλλονται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%)… Ο φόρος αυτός παρακρατείται και αποδίδεται κάθε μήνα στο Δημόσιο από τους κατόχους των αδειών». Η διάταξη αυτή καταργήθηκε από 1.1.2013, όπερ σημαίνει ότι η 2η τεράστια απώλεια εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου αφορά σε όλο το διάστημα λειτουργίας της BWIN στην Ελλάδα (κατά την αναδρομική εφαρμογή του ν. 4002/2011) έως 1.1.2013.

• Το γεγονός ότι η BWIN λειτουργούσε και λειτουργεί παράνομα καθιστά άκυρες όλες τις συναλλαγές (χρεώσεις-πιστώσεις) με τους χρήστες, και πρέπει να επιστραφούν σε αυτούς όλα τα «χαμένα». Αντιθέτως, οι κερδισμένοι χρήστες δεν έχουν υποχρέωση να επιστέψουν τα «κέρδη», αφού δεν ήταν σε γνώση τους, εξ υπαιτιότητας (και δη δόλου α΄ βαθμού) της BWIN.

• Το γεγονός της παράνομης λειτουργίας της η BWIN απέκρυπτε δολίως όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τους χρήστες της.

• Το γεγονός της απόκρυψης αυτής α) συνιστά, επιπλέον και αυτοτελώς για κάθε χρήστη, το αδίκημα της απάτης κατ’ άρθρο 386 Π.Κ., τελεσθείσας διά της αποκρύψεως του γεγονότος της παράνομης λειτουργίας της εταιρίας, αφού, όπως είναι αυτονόητο, εάν τελούσε σε γνώση των παικτών το γεγονός αυτό, 1ον) δεν θα εξέθeταν εαυτούς στον κίνδυνο ασκήσεως σε βάρος τους ποινικής δίωξης, και 2ον) (και καίριο για την, επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα, απάτη) δεν θα προβαίνανε σε καταθέσεις στους λογαριασμούς τους στην BWIN.

• Η εξ υπαιτιότητας της BWIN έκθεση των παικτών της στον κίνδυνο ασκήσεως σε βάρος τους ποινικής δίωξης κατά τα οριζόμενα και προβλεπόμενα στη διάταξη του άρθρου 52 § 3 ν. 4002/2011, εγείρει αξιώσεις εκατομμυρίων ευρώ (αθροιστικά για τους χιλιάδες χρήστες της) για χρηματική ικανοποίηση λόγω της σχετικής αυταπόδεικτης ηθικής βλάβης που τους προκάλεσε η BWIN με την ανωτέρω περιγραφόμενη συμπεριφορά της.

Η ζημιά που υπέστη ο ΟΠΑΠ

Πάντα σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Νίκος Αντωνιάδης, ζημιωμένος είναι και ο ΟΠΑΠ διότι:

«-Ζημία, υπό προϋποθέσεις προκλήθηκε και στον ΟΠΑΠ, διότι, ανεξαρτήτως του τρόπου-μέσου του παράνομου στοιχηματισμού στην BWIN (διαδικτυακού) και του γεγονότος ότι ο ΟΠΑΠ δεν προσέφερε διαδικτυακό στοίχημα, το στοίχημα δεν παύει να είναι στοίχημα και ο χρήστης ο οποίος επέλεγε να στοιχηματίσει στην παράνομη BWIN αντί του ΟΠΑΠ (πολλώ μάλλον όταν ήταν και πιο «εύκολο» και «άκοπο» για τον παίκτη να παίξει από το σπίτι του και το pc του αντί να πάει σε ένα πρακτορείο του ΟΠΑΠ) η πρόκληση ζημίας στον ΟΠΑΠ είναι αυταπόδεικτη. Όταν, όμως, σημειώνω «υπό προϋποθέσεις», σημαίνει ότι για τη συγκεκριμένη ζημία πρέπει, σε συνεργασία με το νομικό τμήμα και την ηγεσία του ΟΠΑΠ, να αξιολογήσουμε δύο βασικά δεδομένα: α) την υπαιτιότητα του ιδίου του ΟΠΑΠ (ο οποίος, εν αντιθέσει με τους χρήστες της BWIN, δύσκολα, θεωρώ, μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε την παράνομη λειτουργία της BWIN), οπότε πρέπει να δούμε εάν αντέδρασε και με ποιον τρόπο στη λειτουργία της BWIN, και β) την όχι απλή τεκμηρίωση και απόδειξη του ισχυρισμού ότι οι χρήστες που στοιχημάτιζαν στην BWIN, εάν πληροφορούντο εγκαίρως την παράνομη λειτουργία της, θα επέλεγαν τον ΟΠΑΠ και όχι μία από τις εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος που υπήχθησαν στις διατάξεις του 4002/2011 (όπως, εάν έχω ενημερωθεί σωστά, η BET365.gr).

Η στοιχειοθέτηση της σχετικής αξίωσης (που θα μπορούσε να οδηγήσει την BWIN σε συμβιβασμό με τον ΟΠΑΠ –όπως και με τους χρήστες) μπορεί να γίνει μόνο (πιστεύω) επί τη βάσει του επιχειρήματος ότι η ενημέρωση των Ελλήνων χρηστών για το παράνομο της λειτουργίας στην Ελλάδα του παγκόσμιου κολοσσού BWIN (αλλά και του τεράστιου αριθμού των σχεδόν 400 -!!!- επίσης παρανόμων εταιριών), και της έκθεσης των παικτών σε άσκηση σε βάρος τους ποινικής δίωξης, θα προκαλούσε κατάρρευση της αξιοπιστίας εν γένει του ξένου διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα (ποιος του λέει του παίκτη, όταν ο κολοσσός BWIN είναι παράνομος στη χώρα μας, ότι οι υποτιθέμενες «νόμιμες» είναι πράγματι νόμιμες ή θα παραμένουν «νόμιμες» –κάτι που ο μέσος χρήστης δεν είναι σε θέση διαρκώς να το ελέγχει– και δεν θα «παίζει» διαρκώς με την αγωνία και το άγχος ότι παρανομεί), ώστε κατά τους κανόνες της κοινής λογικής οι παίκτες θα κατέφευγαν στον ασφαλή και νόμιμο στοιχηματισμό του κρατικού ΟΠΑΠ.

www.iapopsi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.