Στο έλεος των λαθροϋλοτόμων το δάσος της Στροφυλιάς….

Έκκληση της ΟΙΚΙΠΑ στο Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσο Αποστολόπουλο
Η παρατεταμένη κακοκαιρία, η αυξημένη τιμή του πετρελαίου και η ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΗ φύλαξη του δάσους της Στροφυλιάς, έχουν σαν αποτέλεσμα το προστατευόμενο (κατά τα άλλα) Εθνικό Πάρκο να γίνεται καθημερινά βορά των λαθροϋλοτόμων. Η έλλειψη φύλαξης τα Σαββατοκύριακα τις αργίες αλλά και τις απογευματινές ώρες απ’ τους δασοφύλακες του Δασαρχείου Πατρών, έχουν αποθρασύνει τους λαθροϋλοτόμους, οι οποίοι δεν περιορίζονται στην κοπή ξερών ή πεσμένων δέντρων, αλλά κόβουν καθημερινά χλωρά δέντρα πεύκων, κουκουναριών και βελανιδιών.
Οι καθημερινές περιπολίες του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης οι οποίοι εποπτεύουν την περιοχή όλες τις μέρες της εβδομάδας, πρωί και απόγευμα, δεν αρκούν για να αποτρέψουν τους εισβολείς, αφού το μόνο που οι επόπτες μπορούν να κάνουν είναι να ενημερώνουν τις δασικές υπηρεσίες ή την αστυνομία, οι οποίοι είτε δεν έρχονται ποτέ είτε έρχονται με σημαντική καθυστέρηση. Το πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας παίρνει ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ διαστάσεις την περίοδο της ξύλευσης όπου το Δασαρχείο Πατρών δίνει (και επισήμως) την άδεια για την κάλυψη οικιακών αναγκών σε κατοίκους της περιοχής. Αντ’ αυτού όμως έχουμε απόληψη τεραστίων ποσοτήτων ξυλείας η οποία πολλές φορές καταλήγει στο εμπόριο, αντί να καλύψει οικιακές ανάγκες.
Σύμφωνα με αναφορές των εποπτών του Φορέα Διαχείρισης, το φαινόμενο έχει ενταθεί τους μήνες Δεκέμβριο 2011 και Ιανουάριο 2012 όπου η περίοδος ξύλευσης έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός χλωρών δένδρων Κουκουναριάς, Χαλεπίου πεύκης και Βελανιδιάς να απομακρύνονται. Ο ΦΔ μέσω των εποπτών του, έχει καταγράψει 31 περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας για όλη τη περιοχή ευθύνης του από 1/1/2011 μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου 2012 όπου διαπιστώθηκε η αποψίλωση 8 ατόμων κουκουναριάς και Χαλεπίου Πεύκης στη περιοχή των Σαμαρεϊκών.
Εν όψει αυτής της ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ για εθνικό πάρκο κατάστασης, η ΟΙΚΙΠΑ μέσω του εκπροσώπου της στο Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης κ. Θωμά Κουτρούμπα, ζήτησε την πραγματοποίηση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των Δασαρχών της Πάτρας και της Αμαλιάδας, για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Να σημειωθεί ότι την 1η Φεβρουαρίου ξεκινάει η νέα περίοδος καυσοξύλευσης και απαιτείται η παρουσία των δασοφυλάκων όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας.
Η ΟΙΚΙΠΑ κάνει έκκληση στον πολιτικό προϊστάμενο των δασικών υπηρεσιών, το Γ. Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τάσο Αποστολόπουλο να μεριμνήσει για την κατ’ εξαίρεση φύλαξη του δάσους πρωί, απόγευμα και Σαββατοκύριακα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.