Στουρνάρας: «Ο χρόνος για την έξοδο από την κρίση μετρά αντίστροφα»

 Στουρνάρας: «Ο χρόνος για την έξοδο από την κρίση μετρά αντίστροφα»

Το θετικό κλίμα που εισέπραξε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του γιούρογκρουπ μετέφερε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και το οποίο, όπως είπε, δημιουργεί «αισιοδοξία για το ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση».

Ειδικότερα, ο υπουργός κατά την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων τόνισε ότι «οι εταίροι παραδέχονται εγγράφως ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο. Πως οι ελληνικές αρχές δείχνουν ισχυρή θέληση να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Ότι η Ελλάδα ανακτά με ταχύτητα την χαμένη ανταγωνιστικότητα» και πρόσθεσε πως «αυτό μας κάνει, όχι να εφησυχάζουμε, αλλά να αισιοδοξούμε ότι χρόνος μετρά αντίστροφα για την έξοδο από την κρίση».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός σημείωσε ότι η ουσιαστική αντιστροφή του κλίματος ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο όταν σε εκείνο το γιουρογκρουπ οι εταίροι παραδέχθηκαν ότι η Ελλάδα «δεν αποτελεί αρνητικό πρωταγωνιστή» και συμπλήρωσε πως «σήμερα αντιμετωπίζουμε σημαντικά θετικό κλίμα. Καταφέραμε να πετύχουμε απόφαση για την εκταμίευση διπλής δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ».

Επανέλαβε δε ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί εντός των επόμενων ημερών και η δεύτερη ύψους 3,3 δισ. ευρώ τον ερχόμενο Ιούνιο «αφού πρώτα ικανοποιηθούν τα 3 προαπαιτούμενα: περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, φορολογικές μεταρρυθμίσεις και νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

Πέραν αυτών ο υπουργός τοποθετήθηκε και για το κεντρικό θέμα της συνεδρίασης που είναι η «εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης» λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Η νομισματική ένωση πρέπει να συνοδευτεί από πλήρη οικονομική ένωση. Μόνο μέσω  μιας ολοκληρωμένης ένωσης θα ενισχυθεί η ευρωζώνη» και προσθέτοντας πως «απαιτείται ενίσχυση του συντονισμού των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών».

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη με τις τοποθετήσεις και τα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές με κυρίαρχο αυτό που αφορά την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία θα απαιτηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα την περίοδο 2014 – 2015.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.