Στα 200 εκατ. βαρέλια το κοίτασμα πετρελαίου στον Πατραϊκό…

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα, εξήγγειλε ότι «το 5% των προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας θα πηγαίνει, ως ανταποδοτικό τέλος, στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου».

Στη συνέχεια ο Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι στις 2 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για τις σεισμικές έρευνες στον πατραϊκό κόλπο, στο Κατάκολο και στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ στις 2 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για την παραχώρηση.

Σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα ο Γιάννης Μανιάτης ανέφερε πως μια πρώτη εκτίμηση για τον Πατραϊκό είναι ότι το κοίτασμα πετρελαίου φτάνει στα 200 εκατ. βαρέλια και στο Κατάκολο τα 3 έως 6 εκατομμύρια. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η αξιοπιστία αυτών των εκτιμήσεων ελέγχεται.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, ανέφερε ότι «η ύπαρξη και η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σημαντικά το γεωπολιτικό στάτους της Περιφέρειας σε διεθνές επίπεδο και το ενδεχόμενο αυτό οφείλει να μας απασχολήσει έγκαιρα». Και πρόσθεσε ότι «είναι προφανές ότι η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορεί να αλλάξει άρδην το οικονομικό και παραγωγικό προφίλ της Περιφέρειας, αλλά και ολόκληρες τις περιβαλλοντικές μας ισορροπίες».

Στη συνέχεια εστίασε σε τρία ζητήματα: Πρώτον, στην υψηλή σεισμικότητα της περιοχής που απαιτεί όπως τόνισε ρητές εγγυήσεις για την ασφάλεια του όλου σχεδίου, δεύτερον στον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής του Κατακόλου, που δεν πρέπει να θιγεί και τρίτον στην ανάγκη προστασίας των ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες αποτελούν μια σημαντική παραγωγική δραστηριότητα, με εξαγωγικό προσανατολισμό για τη Δυτική Ελλάδα. Και στα τρία ζητήματα υπήρξαν απαντήσεις από τον Γιάννη Μανιάτη, σύμφωνα με τις οποίες έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε να μην υπάρξουν αναταραχές στο περιβάλλον των περιοχών, που φαίνεται ότι διαθέτουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.