Στήριξη Μέρκελ στις δεσμεύσεις Ντράγκι για τη διάσωση του ευρώ

 Στήριξη Μέρκελ στις δεσμεύσεις Ντράγκι για τη διάσωση του ευρώ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, από την Οτάβα του Καναδά, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, εξέφρασε την υποστηριξή της προς την στρατηγική του προέδρου της ΕΚΤ για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους και άσκησε, παράλληλα, νέες πιέσεις στους ευρωπαίους εταίρους να κινηθούν πιο γρήγορα στην κατεύθυνση μιας ευρύτερης ολοκλήρωσης των δημοσιονομικών πολιτικών, λέγοντας ότι ο χρόνος τελειώνει.

Κατά την επίσκεψή της στην καναδική πρωτεύουσα, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ με θέματα την κρίση του ευρώ, μια συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ-Καναδά, και την κατάσταση στη Συρία, η Μέρκελ έστειλε ένα μήνυμα προς τους ευρωπαίους ηγέτες, προτού ξεκινήσει μια σειρά από υψηλού επιπέδου συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα.

“Κατέστησα σαφές για μια ακόμη φορά ότι χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη λύση”, δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Χάρπερ στο κτήριο του καναδικού Κοινοβουλίου.

“Πρόκειται για την λήψη των μέτρων που δεν ελήφθησαν όταν δημιουργήθηκε η νομισματική ένωση, δηλαδή μια πολιτική ένωση”, σημείωσε.

“Η Γερμανία γνωρίζει ότι σε μια ζώνη κοινού νομίσματος οι πολιτικές ευθύνες πρέπει να επιμερίζονται. Είμαστε σε καλό δρόμο για πολλά από αυτά τα ζητήματα, αλλά ο χρόνος είναι πολύτιμος. Έχουμε πλήρη επίγνωση αυτού του γεγονότος”, υπογράμμισε.

Η Μέρκελ εξασφάλισε υποστήριξη για τη στρατηγική της από τον Χάρπερ, του οποίου η κυβέρνηση στο παρελθόν είχε επικρίνει την Ευρώπη ότι κινείται πολύ αργά. Ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι “απόλυτα πεπεισμένος” ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση που θέτει η κρίση για την οποία κάποιοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να διαλύσει το ηλικίας 13-ετών οικονομικό μπλοκ.

“Η Ευρώπη έχει κάνει μια σειρά από πολύ σημαντικά βήματα και εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιπλέον πράγματα που πρέπει να γίνουν”, είπε ο Χάρπερ.

Η Μέρκελ εξέφρασε υποστήριξη προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δέχτηκε σφοδρές κριτικές στη Γερμανία, επειδή δεσμεύτηκε σε ομιλία του στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ, ενισχύοντας την προοπτική της αγοράς ομολόγων χωρών του ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Η ίδια είπε ότι οι δηλώσεις του Ντράγκι “ευθυγραμμίζονται πλήρως” με την προσέγγιση που υιοθετήθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.