“Σκάλωσε” στις συμβάσεις ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια στον Πατραϊκό και το Κατάκολο

petrelaio Ο διαγωνισμός για τις τρεις περιοχές, σε Πάτρα, Ιωάννινα και Κατάκολο, που κατέληξε φέτος τον Ιούλιο σε αποτέλεσμα, έχει σκαλώσει στην υπογραφή των συμβάσεων. Πρόκειται για διαγωνισμό που αφορά απολήψιμα κοιτάσματα πιθανής αξίας περί τα 25 δισ. δολάρια σε Πάτρα και Ιωάννινα και μπορεί να αποφέρει σε βάθος 25 ετών μέχρι και 11 δισ. ευρώ έσοδα στο Δημόσιο, από φόρους και δικαιώματα.

Το μεγαλύτερο πιθανό κοίτασμα μεταξύ των τριών περιοχών θεωρείται πως είναι στον Πατραϊκό κόλπο, για τον οποίο το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης έχει κερδίσει η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ – Edison – Petroceltic.

Γίνονται διαπραγματεύσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε «λεπτό σημείο», που σημαίνει ότι «δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην υπογραφούν τελικά οι συμβάσεις».

Τα αιτήματα των εταιρειών αφορούν τη δυνατότητα των κοινοπραξιών να πουλήσουν εύκολα μερίδιο σε τρίτους επενδυτές, αλλά και ρήτρα για σταθερές επιβαρύνσεις σε φόρους και δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου.

Αλλά κυβερνητικές πηγές επικαλούνται το νόμο 4001/2011 που οι εταιρείες γνώριζαν και προβλέπει την έγκριση υπουργικού συμβουλίου και κοινοβουλευτικές διαδικασίες για πωλήσεις μεριδίων στην κοινοπραξία.

Οι μεν επενδυτές θέλουν να μπορούν να μοιραστούν το ρίσκο ή να βρουν κεφάλαια πουλώντας μερίδια ή ακόμα και να ανεβάσουν την αξία των μετοχών τους στα χρηματιστήρια, ενώ το Δημόσιο θέλει να διασφαλίσει ότι δεν αποκτά μερίδιο στην κοινοπραξία «ανεπιθύμητος επενδυτής».

Το άλλο αίτημα των εταιρειών είναι να παραμείνουν σταθερά τα συνολικά ποσά εισπράξεων του Δημοσίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.