Σε υψηλό 5ετίας κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια

550_334_85800.jpg

Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων σημειώνουν σημαντική άνοδο, ενώ το δολάριο υποχωρεί, μετά την απροσδόκητη απόφαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) χθες το βράδυ να μη μειώσει το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει κέρδη 1%, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έφθασε στα 1,3547 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο 8μήνου.

Από το Λονδίνο έως το Τόκιο και από την Κωνσταντινούπολη έως την Τζακάρτα, οι επενδυτές χαιρέτισαν την προοπτική να συνεχισθεί η νομισματική στήριξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ακόμη και αν οι λόγοι πίσω από την απόφαση της Fed αφορούν στις ανησυχίες της σχετικά με την ισχύ της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Η Fed μείωσε την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης το 2013 στο 2% έως 2,3% από 2,3% έως 2,6% τον Ιούνιο, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση της εκτίμησής της για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2014, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών μετοχών MSCI, ο οποίος καταγράφει τις χρηματιστηριακές εξελίξεις σε 45 χώρες, αυξήθηκε κατά 1,2% σε ένα νέο υψηλό επίπεδο 5ετίας, καθώς τα μεγάλα κέρδη που κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια συνεχίσθηκαν και όταν άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές. Η πιθανότητα να διατηρηθούν τα αμερικανικά επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενισχύθηκε και από τις ειδήσεις από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τις οποίες η Τζάνετ Γέλεν, που θεωρείται «περιστερά» (τάσσεται υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής), είναι το φαβορί να διαδεχθεί τον Πρόεδρο της Fed Μπεν Μπερνάνκι τον ερχόμενο Ιανουάριο.

«Μεταθέσαμε για τον Ιούνιο του 2015 από τον Μάρτιο του ίδιου έτους τις προβλέψεις μας για την αύξηση των (αμερικανικών) επιτοκίων και τώρα αναμένουμε οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να διαμορφωθούν στο τέλος τη φετινής χρονιάς στο 2,85% αντί 3,10%», δήλωσαν αναλυτές της τράπεζας Barclays σε σημείωμά τους.

Η ανακούφιση ήταν πολύ μεγάλη για τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες υποφέρουν, καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις στις αναπτυγμένες οικονομίες οδηγούν στην εκροή πολύτιμων ξένων κεφαλαίων από αυτές. Η τουρκική λίρα και η ινδική ρουπία ανατιμήθηκαν περισσότερο από 2%. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε στο 2,675% πριν σταθεροποιηθεί στο 2,704%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.