Σε κίνδυνο το Φεστιβάλ Ολυμπίας……

Θεωρείται ένα από τα έξι κορυφαία φεστιβάλ της κατηγορίας του στον κόσμο, και το μοναδικό στην Ελλάδα που εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια υπηρετεί με υποδειγματική συνέπεια τον απαιτητικό κινηματογράφο για παιδιά και νέους. Μιλάμε για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που φέτος, στα πρόθυρα της 14ης διοργάνωσής του (ξεκινά στις 4 Δεκεμβρίου), υπονομεύεται για πρώτη φορά από την αδιαφορία της πολιτείας, του υπουργείου Πολιτισμού συγκεκριμένα, που δεν έχει απαντήσει ακόμη (!) εάν θα ενισχύσει οικονομικά τη διοργάνωση.

Όπως μας είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, αυτή τη στιγμή “το Φεστιβάλ Ολυμπίας έχει εξασφαλίσει μόλις το 60% του (ήδη μειωμένου κατά 34% σε σχέση με το 2010) προϋπολογισμού του και αυτό χάρη κυρίως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και δευτερευόντως στον Δήμο Πύργου. Στο υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει συνεδριάσει ακόμη η αρμόδια επιτροπή για τις επιχορηγήσεις των κινηματογραφικών φορέων όπου έχουμε υποβάλει προτάσεις μέσω της ‘Διαδικτυακής Πύλης’, όπως μας ζητήθηκε”. Ξεκινούν δηλαδή μια διοργάνωση έχοντας μια “τρύπα” στον οικονομικό τους σχεδιασμό που ξεπερνά το 40%, χωρίς να γνωρίζουν εάν και πότε αυτή θα καλυφθεί. Και μιλάμε για μια οικονομική ενίσχυση της τάξης των 90.000 ευρώ, που θα μπορούσε να καλυφθεί ακόμη και με μια χορηγία του ΟΠΑΠ εάν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον από τη μεριά του υπουργείου Πολιτισμού.

Είναι φανερό πως στις μέρες της μνημονιακής πολιτικής βαρύ τίμημα πληρώνουν οι θεσμοί του πολιτισμού που προσπαθούν να επιβιώσουν χάρη στη δουλειά και το μεράκι λίγων ανθρώπων. Ένα τέτοιο τίμημα πληρώνει και το Φεστιβάλ Ολυμπίας. Τον χρόνο που πέρασε αναγκάστηκε να χάσει πολύτιμα στελέχη του, να μεταβάλει τις δομές του και να αναθεωρήσει επανειλημμένως τους στόχους του προκειμένου να επιβιώσει. Ωστόσο, τα στελέχη και οι φίλοι του αποφάσισαν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να θέσουν σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας του θεσμού. Ξεκινώντας σχεδόν από την αρχή, έγραψαν και ξαναέγραψαν πολλές φορές τον φετινό προϋπολογισμό, μείωσαν και ξαναμείωσαν ακόμη και τις ανελαστικές δαπάνες, ζήτησαν από περισσότερους εθελοντές να συνδράμουν και να συνεισφέρουν τις υπηρεσίες τους, παρακάλεσαν και απαίτησαν από τους δημόσιους φορείς να πράξουν το δικό τους καθήκον. Έτσι και φέτος το φεστιβάλ θα είναι πιστό στο ραντεβού του, όπως κάθε Δεκέμβριο από το 1997, για να υποδεχτεί στον Πύργο αλλά και στην Αμαλιάδα, τη Γαστούνη, τη Ζαχάρω και τα Λεχαινά, τους πολυάριθμους φίλους του από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Και μαζί με την Camera Zizanio, θα δώσει τη δική του απάντηση στην οικονομική κρίση με πληθώρα ταινιών, παράλληλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, στέλνοντας μηνύματα συνεργασίας, συμμετοχής, εθελοντισμού και δημιουργίας.

avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.