Σάλος για γλυπτό που αναπαριστά βιασμό εγκύου από στρατιώτη της ΕΣΣΔ

112newego_LARGE_t_1101_54261117

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το έργο ενός νεαρού γλύπτη, το οποίο εγκαταστάθηκε δίχως άδεια στο Γκντάνσκ της Πολωνίας και αναπαριστά έναν στρατιώτη της Σοβιετικής Ένωσης να βιάζει μια έγκυο γυναίκα με την απειλή όπλου.

Το γλυπτό που τιτλοφορείται «Komm Frau» (έλα γυναίκα) απεικονίζει μια γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ξαπλωμένη, με τον στρατιώτη να έχει γονατίσει ανάμεσα στα πόδια της, να της τραβά τα μαλλιά με το ένα χέρι και με το άλλο να της βάζει ένα όπλο στο στόμα.

Το ογκώδες γλυπτό τοποθετήθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, χωρίς την έγκριση των τοπικών αρχών, κοντά σε ένα μνημείο αφιερωμένο στον Κόκκινο Στρατό που εκδίωξε τους Γερμανούς από το Γκντανσκ το 1945. Αστυνομικοί το απομάκρυναν από το σημείο αυτό μετά από μερικές ώρες.

Το έργο ανήκει στον Γιέρζι Μπόγκνταν Σούμζικ, που σπουδάζει ακόμη στη Σχολή Καλών Τεχνών του Γκντανσκ και δήλωσε: «το μνημείο εικονίζει μια σκηνή βιασμού. Το αφιερώνω στη μνήμη των γυναικών, η τραγωδία των οποίων συχνά αποσιωπάται».

Ο γλύπτης δήλωσε ότι διάβασε πολύ για τους βιασμούς που διεπράχθησαν από τον Κόκκινο Στρατό καθώς διέσχιζε την ανατολική Ευρώπη προς το Βερολίνο από το 1944-45.

Ιστορικοί εκτιμούν ότι πάνω από 1 εκατ. Γερμανίδες – κάποιες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στα 2 εκατ.- από στρατιώτες της Σοβιετικής Ένωσης, την εν λόγω περίοδο.

Ο βιασμός γυναικών από την Πολωνία ήταν επίσης συχνό φαινόμενο κατά την απελευθέρωση της χώρας από τους Σοβιετικούς, μόνο που σε αυτή την περίπτωση τα θύματα υπολογίζονται στις 100.000.

Ο καλλιτέχνης υποστήριξε ότι δεν μπόρεσε να το αντέξει και δημιούργησε το εν λόγω γλυπτό για να εκφράσει τα έντονα συναισθήματά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.