Ρεν: Οι διασώσεις τραπεζών δεν επιβαρύνουν τα κρατικά ελλείμματα

434F1A3E0FA090714DE48F4FEE509E1B.jpg

Οι διασώσεις των τραπεζών δε θα επιβαρύνουν τα κρατικά ελλείμματα, έγραψε σήμερα στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπολογίζει στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών τις εισφορές κεφαλαίων σε τράπεζες και οι ισφορές κεφαλαίου στο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ συνήθως θεωρούνται «παράγοντες οικονομικής σταθερότητας» ή/και έκτακτα μέτρα.

«Ως εκ τούτου», επεσήμανε ο Φινλανδός επίτροπος, «δεν περιλαμβάνονται στο διαρθρωτικό ισοζύγιο και δεν προσμετρώνται κατά του κράτους μέλους στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος».

Όπως είπε, υπάρχει μια σαφής διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται σε περιπτώσεις όπου η ανακεφαλαιοποίηση είναι απαραίτητη.

«Εάν οι εκτιμήσεις του ισολογισμού αποκαλύπτουν έλλειψη κεφαλαίων, αυτά θα πρέπει να καλύπτονται πρώτα μέσω ιδιωτικών λύσεων και εσωτερικών πόρων, πριν την προσφυγή στο δημόσιο δίχτυ ασφαλείας», δήλωσε ο Ρεν, σημειώνοντας: «Όταν η κρατική στήριξη είναι απαραίτητη, ισχύουν οι νέοι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου».

Σημειώνεται ότι δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου Agence Εurope αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιθυμεί την υπό ορισμένες προϋποθέσεις παρέμβαση των κρατών μελών για να στηρίξουν τις τράπεζες στη χώρα τους, εφόσον αυτές αποτύχουν στον έλεγχο σταθερότητας που θα διενεργηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), πριν τεθεί σε ισχύ η τραπεζική ένωση τον Οκτώβριο του 2014.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.