Ρεν: Η επανένωση της Κύπρου θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη

Την εκτίμησή του ότι η επανένωση της Κύπρου θα έδινε μεγάλη ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της νησιού εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Όλι Ρεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην κυπριακή ηγεσία για τις μέχρι τώρα εξελίξεις.

«Θέλω να ολοκληρώσω με ένα προσωπικό σχόλιο. Εργάστηκα επί πέντε χρόνια ως επίτροπος Διεύρυνσης για να διευκολύνω την επανένωση της Κύπρου. Λυπάμαι που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος. Σήμερα, αξίζει να αναφερθεί ότι η επανένωση του νησιού θα έδινε μεγάλη ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρο υ. Τώρα είναι πράγματι η ώρα να νεκραναστηθεί η διαδικασία προς την ενοποίηση», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Τα προβλήματα της Κύπρου δημιουργήθηκαν κατά την πάροδο πολλών ετών. Στην πηγή τους βρίσκεται ένας υπερμεγέθης τραπεζικός κλάδος που θριάμβευσε προσελκύοντας ξένες καταθέσεις με πολύ ευνοϊκές συνθήκες. Τα τραπεζικά προβλήματα επιδεινώθηκαν από την κακή διαχείριση κινδύνου. Με ελλιπή εποπτεία, οι μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες δημιούργησαν υπερβολική έκθεση στον κίνδυνο», τόνισε.

«Δυστυχώς, χρειάστηκε περισσότερο από έξι μήνες για να αντιληφθεί η Κύπρος τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη μη βιωσιμότητα του μοντέλου που ακολουθούσε. Δυστυχώς χρειάστηκαν άλλοι εννέα μήνες για να καταλήξει σε μία συμφωνία με το Eurogroup»., σημείωσε.

Πηγή:Voria

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.