Πώς υποδέχθηκαν την απόφαση στα Σκόπια………

Ο ηλεκτρονικός Τύπος της ΠΓΔΜ επιχαίρει για την καταδίκη της Ελλάδας, αλλά σημειώνει και ότι η απόφαση δεν επιβάλλει στην Αθήνα αλλαγή στάσης στο μέλλον. Συνεδριάζει η πολιτική ηγεσία της χώρας.Στο προεδρικό μέγαρο των Σκοπίων συναντώνται το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι, προκειμένου να γίνει και επισήμως μία πρώτη αποτίμηση της απόφασης που έλαβε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ για το ελληνικό βέτο.

Ο ηλεκτρονικός Τύπος της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στις πρώτες του αναφορές στέκεται κυρίως στο ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, η οποία επέβαλε να μην παρεμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς: Ντνέβνικ: «Η Χάγη καταδίκασε την Ελλάδα», «Ουτρίνσκι Βέσνικ»: «Το ΔΔΧ αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία», Alfatv: «Η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας».

Μετά τους θετικούς τίτλους, ωστόσο, ακολουθεί ο προβληματισμός, καθώς και οι σκοπιανοί δημοσιογράφοι εντοπίζουν την έλλειψη πρακτικών οφελειών για την διπλωματία της χώρας. Οπως επισημαίνουν τα δημοσιεύματα, η απόφαση δεν επιβάλλει στην Ελλάδα να αλλάξει στάση στο μέλλον, ή και να επαναλάβει την χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο) για προσέγγιση της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους ανήκει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.