Πώς συμβάλλουν οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ στη βιωσιμότητα του ποδοσφαίρου;

Πώς συμβάλλουν οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ στη βιωσιμότητα του ποδοσφαίρου;

@arsenal

Μερικά από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης είναι η κλιματική αλλαγή, οι πλημμύρες, η εξάλειψη διαφόρων ειδών ζώων και η καταστροφή των δασών. Συνεπώς, είναι εύλογο το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κόσμου για τη βιωσιμότητα. Ωστόσο, παρακάτω εστιάζουμε στη βιωσιμότητα του ποδοσφαίρου και στο πώς συμβάλλουν σε αυτή οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ.

Το BBC Sport σε συνεργασία με τη Σύνοδο Κορυφής Sport Positive, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, διεξήγαγαν έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα πρόκειται να γίνουν γνωστά μέσα στο 2020 και αφορούν στη βιωσιμότητα των είκοσι συλλόγων Πρέμιερ Λιγκ. Συγκεκριμένα, οι αγγλικοί σύλλογοι έδωσαν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την καθαρή ενέργεια, τις βιώσιμες μετακινήσεις, την ενεργειακή απόδοση, τη μείωση των πλαστικών, την απόδοση του νερού, τη διαχείριση των αποβλήτων και τις επικοινωνίες. Παρουσίασαν ακόμη και πληροφορίες για το αν το μενού που σερβίρουν περιέχει τρόφιμα που είναι απαλλαγμένα ή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα.

Έτσι, οι σύλλογοι πήραν ένα βαθμό για κάθε κατηγορία για την οποία είχαν ολοκληρώσει τις κατάλληλες δράσεις, ενώ στην περίπτωση που οι δράσεις τους ήταν ακόμη σε εξέλιξη, πήραν μισό βαθμό.

Στον πίνακα που ακολουθεί, βλέπουμε την κατάταξη των συλλόγων ανάλογα με τη συνολική βαθμολογία που συγκέντρωσαν. Μάλιστα, κάθε φορά που θα αναπτύσσουν υπάρχοντα προγράμματα ή θα παίρνουν κάποια νέα πρωτοβουλία, η κατάταξη αυτή θα ενημερώνεται.

 

Πάμε να δούμε, όμως, μερικές αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες των αγγλικών ποδοσφαιρικών κλαμπ της κορυφαίας κατηγορίας.

Μπέρνλι

Οι Άσλεϊ Γουέστγουντ και Άσλεϊ Μπαρνς – που παίζουν στην πρώτη ομάδα, βρήκαν τρόπο να «πρασινίσουν» τις μετακινήσεις της ομάδας από και προς το προπονητικό κέντρο αγοράζοντας ένα μίνι λεωφορείο που εξυπηρετεί τον σκοπό αυτό.

Μάντσεστερ Σίτι

Η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση τη φετινής Πρέμιερ Λιγκ όπως συστήνει το στοίχημα της bwin, ολοκλήρωσε μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία. Δημιούργησε άξονες άγριας ζωής όπου πλέον φιλοξενούνται διάφοροι τύποι νυχτοπεταλούδας, πεταλούδας και νυχτερίδας ενώ παράλληλα, σχεδιάστηκαν χώροι για το φώλιασμα πουλιών. Κι όλα αυτά, στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου του συλλόγου.

Σαουθάμπτον

Το γήπεδο των Αγίων είναι το πρώτο στην Ευρώπη που φωταγωγήθηκε από LED.

Τότεναμ

Οι Σπερς βρήκαν τρόπο να συλλέγουν το βρόχινο νερό από όλες τις εγκαταστάσεις τους, τοποθετώντας μια οροφή από ανθισμένα σέδα στο προπονητικό τους κέντρο.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μέσα σε έναν χρόνο, οι εκπομπές άνθρακα που παράγονται από τετρακόσια σπίτια είναι παραπάνω από 2000 τόνους. Αυτό ακριβώς είναι και το μέγεθος της μείωσης που κατάφεραν οι Κόκκινοι Διάβολοι με τις δράσεις τους.

Λίβερπουλ

Ο σύλλογος αντικατέστησε τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης για τρόφιμα, με οικολογικά προϊόντα κατασκευασμένα από φοινικόφυλλα και αραβόσιτο που έχουν υποβληθεί σε κομποστοποίηση.

Άρσεναλ

Οι Κανονιέρηδες ισχυρίζονται ότι ήταν το πρώτο κλαμπ στην Ευρώπη το οποίο κατάφερε να ηλεκτροδοτήσει το Στάδιο Έμιρεϊτς χωρητικότητας 60 χιλιάδων θεατών, με ένα πρωτότυπο σύστημα μπαταριών, υιοθετώντας έτσι πλήρως την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.