Πώς θα ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια – Σχέδιο με τρεις φάσεις

daneiospiti_939677988

Σε τρεις φάσεις θα ρυθμιστούν τα “κόκκινα” δάνεια και τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η τρόικα τελικά συναίνεσε να προχωρήσει η ρύθμιση. Η αρχή θα γίνει από 109.000 επιχειρήσεις, ενώ τελευταία θα μείνει η ρύθμιση για τα νοικοκυριά.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στη ρύθμιση των οφειλών 110.000 επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Το σχέδιο είναι τριφασικό και προβλέπει:

1.Αμεσα θα κατατεθεί σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τη διαγραφή και ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και των υπερήμερων οφειλών προς το Δημόσιο για 109.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

2.Κατά τη δεύτερη φάση θα προωθηθεί αντίστοιχη ρύθμιση για τις 1.000 επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες οφειλές προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

3.Και σε τρίτη φάση και ξεχωριστά θα καταρτιστεί νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών, όπως τα στεγαστικά, αλλά και θα καθιερώνει και το πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων.

Με τον τρόπο αυτό ξεπερνιέται το εμπόδιο στις συζητήσεις κυβέρνησης και τρόικας, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων μέσα από διαγραφές οφειλών και αναδιαρθρώσεις των ίδιων των εταιρειών, όπου αυτό θα κρίνεται αναγκαίο.

Από αυτά περίπου τα 4 με 5 δισ. ευρώ προέρχονται από 100.000 μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό μέχρι εννέα άτομα και έχουν κύκλο εργασιών έως 900.000 ευρώ. Οι υπόλοιπες 10.000 επιχειρήσεις, που είναι οι μεγαλύτερες, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 35 με 36 δισ. ευρώ. Χθες νωρίτερα το πρωί είχε προκύψει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, μιας και η τρόικα ζητούσε περισσότερες δικλίδες ασφαλείας, για την ακρίβεια εξασφαλίσεις, για τους μεγαλο-οφειλέτες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας χθες στη διάρκεια εκδήλωσης τόνιζε πως το υπουργείο έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών και απέδιδε την καθυστέρηση στην τρόικα: «Η τρόικα έχει συμφωνήσει επανειλημμένως με το νομοθέτημά μας. Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι παράγοντες που δεν μας επιτρέπουν να νομοθετήσουμε άμεσα», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους δανειστές.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.