Πότε τα παυσίπονα γίνονται επικίνδυνα…..

Όταν κανείς υποφέρει από πονοκέφαλο, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να πάρει ένα παυσίπονο και μετά να συνεχίσει την ημέρα του. Ωστόσο, νέα έρευνα, της οποίας τα συμπεράσματα τείνουν να υιοθετήσουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες και την παρουσίασε το capital health.gr , αναφέρει ότι, σε πολλές περιπτώσεις τα ίδια τα χάπια που λαμβάνονται για την καταπολέμηση ενός πονοκεφάλου, είναι και η κύρια αιτία της κατάστασης και όχι η θεραπεία όπως θα έπρεπε κανονικά!

Η κεφαλαλγία λόγω κατάχρησης φαρμάκων (MOH), όπως είναι γνωστή, θεωρείται ότι επηρεάζει σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού, καθώς έχει βρεθεί από τους γιατρούς, ότι το 6% των ατόμων που καταφεύγουν σε ιατρική γνωμάτευση για τους συχνά πονοκεφάλους που αντιμετωπίζουν, διαπιστώνεται ότι τελικά οφείλονται σε αυτό το «σύνδρομο». «Σε ορισμένες κλινικές της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίες εξειδικεύονται στις κεφαλαλγίες, μέχρι και το 90% των ασθενών μπορεί να πάσχουν από χρόνια ημικρανία που οφείλεται σε ΜΟΗ», αναφέρει ο Δρ Nicholas Silver σύμβουλος νευρολόγος στο Κέντρο Walton, ειδικό στη Νευρολογία και τη Νευροχειρουργική στο Liverpool.

Η νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Imperial College του Λονδίνου έδειξε ότι, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες που λαμβάνουν μια σειρά από φάρμακα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, συχνά καταλήγουν να πονούν περισσότερο από ότι όταν αυτός ξεκινά. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κεφαλαλγία λόγω κατάχρησης φαρμάκων δεν σχετίζεται μόνο με παυσίπονα που λαμβάνονται μόνο για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, αλλά και με την επανειλημμένη χρήση διαφόρων άλλων φαρμάκων.

Η κατάχρηση, προκαλεί ευαισθησία σε μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία εμπλέκεται με τον έλεγχο του άλγους, φαινόμενο γνωστό και ως κεντρική ευαισθητοποίηση, το οποίο οδηγεί σε μείωση της αντιμετώπισης του πόνου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκληθεί μεγάλη ένταση άλγους στο κεφάλι, με κάτι πολύ απλό και –φυσιολογικά- ανώδυνο, όπως είναι για παράδειγμα το ήπιο βούρτσισμα των μαλλιών!

Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία για την κατάσταση αυτή, ώσπου έγινε η συγκεκριμένη μελέτη, όπου έλαβαν μέρος 30000 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν για παραπάνω από 11 χρόνια.

Το 32% των ατόμων με ΜΟΗ βρέθηκε ότι έκαναν κατάχρηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων (δηλαδή καθημερινή χρήση για πάνω από δύο μήνες), ενώ το 68% των περιπτώσεων λάμβαναν υπερβολικά συχνά φάρμακα ελεύθερα αγοράς, όπως για παράδειγμα η εργοταμίνη, η παρακεταμόλη και η ασπιρίνη!

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ΜΟΗ είναι πολύ εύκολο να αγνοηθεί σε μια τυπική ιατρική εξέταση, όμως ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να θορυβηθεί μόλις το φάρμακο που μέχρι πρόσφατα λάμβανε για τον πονοκέφαλο, σταματήσει να επιδρά και χρειάζεται κάτι πιο δραστικό για να ανακουφιστεί από τον πόνο.

Βέβαια, το σημαντικότερο είναι οι ασθενείς να μην «αυτοσυνταγογραφούνται» και να λαμβάνουν τη γνώμη των γιατρών τους προς αποφυγή τέτοιων καταστάσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.