Πότε ανοίγει το Ε9 για μεταβολές στον ΕΝΦΙΑ

spiti

Από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου θα είναι η προθεσμία που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να προχωρήσουν σε υποβολή μετοβολών στο Ε9 προκειμένου είτε να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ είτε για να έχουν απαλλαγή. Στα μέσα Οκτωβρίου θα γίνει η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για εκείνους που δικαιούνται τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή.

Θρασύβουλος Μίαρης – Φοροτεχνικός

Η νέα εκκαθάριση που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου θα αφορά τη μείωση 20% του φόρου για τα κενά  μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τις εκπτώσεις του φόρου 50% ή 100% για τις περιπτώσεις φορολογούμενοι με πολύ μικρό εισόδημα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ανάπηροι, κ.λπ.). Όσον αφορά στην έκπτωση 20% στα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, διευκρινίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών ότι αφορά τα αποπερατωμένα κτίσματα τα οποία έχουν ρευματοδοτηθεί, έχουν πάρει ρολόι και για οποιοδήποτε λόγο έχει γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης. Σε καμία περίπτωση δεν αφορά τα ημιτελή κτίσματα καθώς και τα ακίνητα που ουδέποτε έχουν ηλεκτροδοτηθεί. Αυτά δεν θεωρούνται μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή. Ακίνητα τα οποία δε θεωρούνται ημιτελή αλλά δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ, δεν δικαιούνται ούτε την έκπτωση του 20% των μη ηλεκτροδοτούμενων, ούτε τη μείωση της αξίας βάση του μειωτικού συντελεστή 0,4. Για να τύχουν της έκπτωσης τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πρέπει να μην έχουν ηλεκτροδοτηθεί συνολικά για όλο το έτος 2013. Για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών θα αντλήσουν στοιχεία από το Ε9 (αριθμός παροχής), το Ε2 και τον ΔΕΔΔΗΕ. Θα ταυτοποιήσουν  τους αριθμούς παροχής που έχουν δηλωθεί στο Ε9 με τα στοιχεία που θα αποστείλει ο ΔΕΔΔΗΕ, και στη συνέχεια θα ελέγξουν το Ε2 για να δουν την περίοδο που το κάθε κτίσμα ήταν κενό. Οι υπηρεσίες του υπουργείου θα προσπαθήσουν επίσης να ταυτοποιήσουν και κτίσματα μεταξύ ψιλού κύριου και επικαρπωτή, έτσι ώστε να τύχουν και οι δύο της έκπτωσης σε περίπτωση που το ακίνητο έχει δηλωθεί κενό στο Ε2 μόνο από τον έναν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ανωτέρω δεν ισχύει για φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν διαφορετικά ποσοστά επί του ίδιου κτίσματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.