Πρόωρες εκλογές στο τραπέζι λόγω Χρυσής Αυγής και ΣΥΡΙΖΑ

34A9798583F32BDE7755ECD25F9AE302.jpg

  Στο τραπέζι βάζει τις πρόωρες εκλογές το Μέγαρο Μαξίμου, διαπιστώνοντας ότι η ένταση κλιμακώνεται από τη Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να προκαλέσει αποσταθεροποίηση.

Η Χρυσή Αυγή χθες φάνηκε να κλιμακώνει την πρόκλησή της έναντι των θεσμών με το ενδεχόμενο να αποφασίσει την ομαδική παραίτηση των βουλευτών της, κίνηση που θα προκαλούσε αναπληρωματικές εκλογές σε 15 εκλογικές περιφέρειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να προαναγγείλει ότι θα εκμεταλλευτεί το τέχνασμα της Χ.Α. προκειμένου να αμφισβητήσει την κυβερνητική πλειοψηφία και να εξωθήσει σε πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπεί η διερεύνηση των ποινικών υποθέσεων της Χ.Α. σε αιτία αποσταθεροποίησης της Ελλάδας. Σε τέτοια περίπτωση, δεν θα αποκλειόταν να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες, με ευθύνη της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήλωση του Δημ. Παπαδημούλη έδωσε το στίγμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατρέψει αυτές τις εκλογές σ” ένα διπλό δημοψήφισμα εναντίον του ναζισμού και εναντίον του Μνημονίου, καθώς και σε ένα «σκαλοπάτι» για να γίνουν επιτέλους εθνικές εκλογές και να υπάρξει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ν. Μιχαλολιάκος, με δήλωσή του, όχι μόνον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ομαδικής παραίτησης. Επί της ουσίας, ο αρχηγός της οργάνωσης, αντιμέτωπος με την ολοκλήρωση των ερευνών της Δικαιοσύνης, επιδιώκει να «ακυρώσει» εκ των προτέρων ως «πολιτική» την όποια δίωξη και να εκβιάσει πολιτικά, μεταθέτοντας στα υπόλοιπα κόμματα την ευθύνη των εξελίξεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση -εφόσον φυσικά υλοποιηθεί η απειλή της Χ.Α.- θα βρεθεί ενώπιον ενός σύνθετου προβλήματος. Προφανώς δεν μπορεί να απόσχει των εκλογών ούτε να επιτρέψει την υλοποίηση των σχεδίων της Χ.Α. (να επιβεβαιώσει ή να αυξήσει τα ποσοστά της) ή του ΣΥΡΙΖΑ (να αμφισβητήσει την πλειοψηφία).

Επίσης, δεν θα ρισκάρει ένα αποτέλεσμα που θα χρησιμοποιηθεί εις βάρος της κυβέρνησης, όπως έπραξε το 1992 το ΠΑΣΟΚ με την περίπτωση Τσοβόλα, στέλνοντας μέσω της Β΄ Αθήνας μήνυμα επανόδου στην κυβέρνηση.

Τέλος, δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι, ακόμη κι αν δεν απαιτηθεί να στηθούν κάλπες στο σύνολο της χώρας για τον βουλευτή Επικρατείας της Χ.Α. (το Σύνταγμα δεν προβλέπει σχετικά και οι απόψεις των αρμοδίων διίστανται), η χώρα θα βρεθεί σε πλήρη προεκλογική περίοδο. Και τούτο, διότι κάλπες θα στηθούν σε όλη την Αττική (Α΄, Β΄ Αθήνας και Υπόλοιπο), στον Πειραιά, τις Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης και επίσης σε Αχαΐα, Κόρινθο, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία και Σέρρες, δηλαδή στο μεγαλύτερο, πληθυσμιακά τουλάχιστον, τμήμα της Ελλάδας.

Σε μια περίοδο όπου αναμένεται η έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος, επίκειται η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., αλλά και οι διπλές κάλπες του Μαΐου για την Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει βαρίδια στα πόδια της, επιμένουν πηγές κοντά στον πρωθυπουργό. Οι εκτιμήσεις στο εσωτερικό του Μαξίμου διχάζονται για το αν τελικά η Χ.Α. επιμείνει στις παραιτήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.