Πρόσκληση σε σύσκεψη για την Ολύμπια Οδό καί δήλωση Καφύρα….

Από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Χαράλαμπο Καφύρα κλήθηκαν και οι επτά Δήμαρχοι της Ηλείας για σήμερα Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 12:30 το μεσημέρι στο μικρό Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, σε σύσκεψη με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ολύμπια Οδό».
Σοβαρές εξελίξεις υπάρχουν για το μέλλον της κατασκευής του τμήματος Ολυμπίας Οδού Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα και σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει αποφασιστεί ήδη η περικοπή του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα και στην ουσία ακυρώνεται το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του Νομού Ηλείας.

Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαρ. Καφύρα για την Ολύμπια Οδό
Το τελευταίο διάστημα είχαμε ανησυχητικές πληροφορίες για την πορεία του έργου της Ολύμπιας Οδού και ιδιαίτερα όσον αφορά το κομμάτι Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα. Τα τελευταία δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Κέρδος» και «Αξία» δείχνουν ότι έχει αποφασιστεί η διακοπή των εργασιών στο τμήμα Πάτρα – Πύργος οριστικά.
Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλούς μήνες έχουν σταματήσει τα έργα. Οι λόγοι της διακοπής των εργασιών είναι γνωστοί.
Οι τράπεζες έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση, επικαλούμενες τα γνωστά πλέον προβλήματα (απαλλοτριώσεις, μείωση κυκλοφορίας κ.λ.π.) αλλά επιθυμώντας επί της ουσίας να αναλάβει το χρηματοδοτικό ρίσκο το Δημόσιο, οι εργολάβοι σταμάτησαν τις μπουλντόζες και οχυρώθηκαν πίσω από την άρνηση των τραπεζών να δώσουν κεφάλαια, ενώ παράλληλα εγείρουν συνεχώς αιτήματα, αλλά ακόμα το Δημόσιο δεν έχει δώσει λύση.
Είμαστε ενήμεροι ότι στις αρχές Οκτωβρίου έγινε σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων και των κατασκευαστριών εταιρειών και βρέθηκε η φόρμουλα -όσον αφορά το κομμάτι της Ολύμπιας Οδού- να μειωθεί το φυσικό και τεχνικό αντικείμενο του έργου, δηλ. το έργο να σταματήσει στην Πάτρα και το υπόλοιπο κομμάτι να μην κατασκευαστεί (Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα).
Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να πραγματοποιήσει το κομμάτι Πάτρα – Πύργος ως δημόσιο έργο, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες επενδύσεις.
Κατά τη γνώμη μας, είναι πράγμα αδύνατο & χρονοβόρο, διότι απαιτούνται μελέτες που δεν υπάρχουν και χρηματοδότηση πάνω από 140.000.000 ευρώ, διότι μέχρι τώρα έχει φτιαχτεί το 30% περίπου του έργου (60.000.000 ευρώ από τα 200.000.000 ευρώ).
Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται ότι υπάρχει και πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αλλαγές αυτές και το μεγάλο «μαχαίρι» αφορά το τμήμα της Ολύμπιας Οδού Πάτρα – Πύργος.
Το θεωρούμε απαράδεκτο και χτύπημα στην πολύπαθη Ηλεία. Το μεγαλύτερο και πιο αναπτυξιακό έργο του Νομού μας ουσιαστικά ακυρώνεται. Δεν πρόκειται να το δεχθούμε & θα αντιδράσουμε αναλόγως.
Σαν πρώτη κίνηση που προτίθεμαι να κάνω είναι να καλέσω τους 7 Δημάρχους του Νομού μας, αύριο, στις 12:30, για αποφάσεις, δράσεις και ενέργειες, τέτοιες που θα είναι ανάλογες του χτυπήματος που δέχεται η Ηλεία.
Ελπίζω η κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα, τώρα, αυτή την απόφαση της και οι βουλευτές να πράξουν με τη σειρά τους αυτό που πρέπει για την Ηλεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.