Προτείνει πλήρη ασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων η Κομισιόν

Τροποποίηση των οδηγιών της θα προτείνει η Κομισιόν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία όλων των καταθετών σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Ανεπαρκείς κρίνουν οι Βρυξέλλες τις κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες σήμερα προστατεύουν τις αποταμιεύσεις στα πιστωτικά ιδρύματα έως το ποσό των 100.000 ευρώ σημειώνει η εφημερίδα, διαβεβαιώνοντας ότι έχει λάβει γνώση σχετικού εγγράφου της Κομισιόν.

Ο λόγος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι «εάν οι κάτοχοι μεγάλων λογαριασμών φοβούνται κατάσχεση σε περίπτωση κρίσης στην τράπεζά τους, θα εφορμήσουν στα γκισέ για να αποσύρουν τα χρήματά τους» κι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα μιας χώρας.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, η Κομισιόν τάσσεται υπέρ μιας «προτίμησης» για το σύνολο των αποταμιευτών, ώστε να είναι μειωμένη η έκθεσή τους σε ζημίες σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας και να βρίσκονται σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι οι βασικοί πιστωτές ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το θέμα αυτό επρόκειτο να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες, ενώ επιπλέον κάνει λόγο για έναν «έντονο διάλογο» επ’ αυτού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πάντως, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, αντιτίθενται στην πλήρη προστασία των αποταμιεύσεων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές οι οποίες ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή:Voria

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.