Προς νέες τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου;

pic-0-norm.jpg

Ακόμα και με νέες αυξήσεις κεφαλαίου απειλούνται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, στην περίπτωση που τα αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock ανακαλύψουν και νέες «μαύρες τρύπες» στα χαρτοφυλάκια τους.

Έτσι, μόλις τρεις μήνες μετά το τέλος μιας ανάλογης, επίπονης διαδικασίας, οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο εφιάλτη. Γιατί η προοπτική των αυξήσεων, σε αυτή την αγορά και υπό αυτές τις συνθήκες, είναι κάτι παραπάνω από τρομακτική. Αρκεί να σημειωθεί ότι η Εθνική άντλησε «μετά κόπων και βασάνων 1,2 δισ. ευρώ αρχές καλοκαιριού. Κατά συνέπεια, το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι:

«Πώς θα αντλήσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον, αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο;». Εννοείται πως κάτι ανάλογο ισχύει και στην περίπτωση της Alpha Bank, αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank. Έστω κι αυτή η τελευταία «καλύφθηκε» την τελευταία φορά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι κι αυτή τη φορά το ΤΧΣ θα ξανακάνει το ίδιο, προκαλώντας έτσι μια νέα μαύρη τρύπα στο σύστημα. Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Να πουληθούν θυγατρικές. Πόσο εύκολο όμως είναι κάτι τέτοιο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.