Προς ίδρυση Αναπτυξιακού Ταμείου για την Ελλάδα

Θετικά βλέπει η γερμανική κυβέρνηση την προοπτική δημιουργίας Αναπτυξιακού Ταμείου για την Ελλάδα, που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

Πέρα από τις επαφές του πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης τις τελευταίες ημέρες έγινε μια πρώτη παρουσίαση των χαρακτηριστικών του ταμείου σε ομάδα της γερμανικής KfW στη Φρανκφούρτη, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές με ελληνικούς και διεθνεί επενδυτικούς φορείς προκειμένου να συμμετάσχουν στο Ταμείο, όπως και οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν οι κατ’ αρχήν θετικές γνώμες από γνωστούς ελληνικούς επενδυτικούς θεσμούς , όπως τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου και έχουν ξεκινήσει επαφές με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και  Βιομηχανιών (ΣΕΒ) καθώς και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) για να εξετάσουν τη στήριξη τους.

Παράλληλα, μετά την παρουσίαση στην ομάδα της KfW προγραμματίζεται ανάλογη εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως τα τέλη Μαίου, όπως και συνάντηση με στελέχη της Γαλλικής Caisse de depots. Ο σκοπός αυτών των παρουσιάσεων είναι η εναρμόνιση των προσπαθειών με την εμπειρία και την γνώση των παραπάνω θεσμών. Υπενθυμίζεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Κατάρ καθώς και της πρωτοβουλίας Ελλήνων ομογενών (Hellenic Initiative).

Με τη δημιουργία του Ταμείου η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δυσκολίας άντλησης κεφαλαίων για τους τομείς της οικονομίας που έχουν το απαιτούμενο ειδικό βάρος και μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Το Ταμείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ένας από τους βασικούς του σκοπούς, θα πρέπει να είναι η κερδοφορία και η παραγωγή αποδόσεων στους μετόχους του. Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, θα παράσχει κεφάλαια αλλά και υποστήριξη – εμπειρογνωμοσύνη που θα βελτιώσει τη επιλογή και την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων. Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις τύπους κεφαλαίων, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά κράτη:

– Kεφάλαια από τα Διαρθρωτικά ταμεία και το ΠΔΕ

– Mε τη μορφή ιδίων κεφαλαίων, άμεσων χρηματοδοτήσεων ή εγγυήσεων από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ. KfW) και διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ. ΕΤΕπ).

– Kεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά/διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Προηγήθηκε το τελευταίο 8μηνο σειρά πρωτοβουλιών για το σχεδιασμό και την προετοιμασία του Ταμείου. Συγκεκριμένα:

-Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη δημιουργήσει μια Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή με συμμετέχοντες από την Ευρωπαική Επιτροπή, την Task Force για την Ελλάδα, το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, την KfW, την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, με στόχο την παροχή συμβουλευτικής βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το πεδίο εφαρμογής, την οργανωτική δομή και την πιο κατάλληλη εταιρική δομή ενός φορέα για την Ανάπτυξη / Επενδυτικού Ταμείου που προορίζεται να προσφερθεί ως καταλύτης χρηματοδότησης καθώς και ως κέντρο εμπειρογνωμοσύνης που θα βελτιώσει την επιλογή και την ολοκλήρωση των σχεδίων.

-Πραγματοποιήθηκε μελέτη της OliverWyman η οποία προσδιορίζει με σαφήνεια την ύπαρξη σημαντικών κενών στη χρηματοδότηση διαφόρων τομέων της ελληνικής χρηματοπιστωτικής αγοράς που θα μπορούσαν τουλάχιστον μερικώς να αντιμετωπιστούν με το Αναπτυξιακό Ταμείο και την πρόσθετη αξία που θα δώσει στην ελληνική οικονομία.

-Έχει οριστεί επίσης μια ομάδα έμπειρων νομικών και επενδυτικών συμβούλων προκειμένου η προσπάθεια να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Πηγή:Voria

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.