ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Σε μαζικές πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών, προχωρούν τους τελευταίους μήνες χιλιάδες Ελληνες αλλά και πάρα πολλοί οικονομικοί μετανάστες που είχαν αποκτήσει περιουσία στη χώρα μας. Το σφοδρό κύμα της οικονομικής κρίσης που σαρώνει…

τα νοικοκυριά έχει προκαλέσει κύμα εσωτερικής μετανάστευσης με πολίτες να εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα και να μετακομίζουν στην επαρχία.

Για τον λόγο αυτό βγάζουν στο σφυρί την ακίνητη περιουσία τους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κι άλλες μεγάλες πόλεις. Ετσι, έχουν δημιουργηθεί σημαντικές ευκαιρίες για αγορά από όσους έχουν ρευστό να πληρώσουν.

Ελληνες που μετακινούνται για καλύτερη και οικονομικότερη ζωή στην επαρχία ή στο εξωτερικό, αλλά και μετανάστες που είχαν αγοράσει σπίτια και τώρα τα πουλάνε για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, είναι οι βασικότεροι πωλητές.

Χιλιάδες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν τα μεσιτικά γραφεία, υπάρχουν αυτήν την περίοδο χιλιάδες αιτήματα για πώληση ακινήτων ηλικίας 10 ετών και πάνω. Πρόκειται είτε για πολύ παλαιά σπίτια που αποκτήθηκαν από φτωχές οικογένειες και που τώρα δεν μπορούν να συντηρήσουν ή για διαμερίσματα 5-15 ετών που αγοράστηκαν τα τελευταία χρόνια σε υψηλές τιμές, κυρίως μέσω δανεισμού, και που οι κάτοχοί τους αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις.

Υπό τον φόβο της κατάσχεσης, και πριν προλάβει η τράπεζα να «βάλει χέρι» στην περιουσία τους, πολλοί σπεύδουν να τα πουλήσουν, ακόμη και σε χαμηλές τιμές αρκεί να γλιτώσουν από τους υπερβολικούς φόρους που έχουν βαρύνει την ακίνητη περιουσία.

«Εχουμε δει να πωλούνται σπίτια 10ετίας με 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν αγοράστηκαν σε τιμή 1.800 ευρώ/τ.μ.

Επίσης, υπάρχουν πωλήσεις διαμερισμάτων 30 ετών και άνω που δίνονται ακόμη και με 800 ευρώ/τ.μ.» τονίζει κτηματομεσίτης με μεγάλη εμπειρία στην κτηματαγορά και συνεχίζει: «Πολλοί αλλοδαποί έρχονται και ζητούν αγοραστές για την περιουσία τους. Αλβανοί κατά κύριο λόγο που έμειναν χωρίς δουλειά και επιστρέφουν στην πατρίδα τους, βάζουν πωλητήριο σε σπίτια, γκαρσονιέρες και δυάρια, παλαιάς κατά κύριο λόγο κατασκευής.

Επίσης, έχουμε πολλούς πελάτες Ελληνες που επιστρέφουν στα χωριά τους επειδή έχουν χάσει τη δουλειά τους. Πουλάνε λοιπόν τα σπίτια τους για να αγοράσουν κάτι φθηνότερο στην επαρχία».

Αγγελίες για ανταλλαγές

Το μαζικό κύμα φυγής από τις πόλεις έχει βάλει «φωτιά» και στις ανταλλαγές ακινήτων. Δηλαδή, αυξάνονται ραγδαία οι ιδιοκτήτες σπιτιών στην Αθήνα π.χ. που ζητούν άλλο ακίνητο στην επαρχία για ανταλλαγή. Κάποιοι δίνουν το διαμέρισμά τους για ένα αγροτεμάχιο, άλλοι για μια μονοκατοικία στην επαρχία ενώ άλλοι ανταλλάσσουν αγρόκτημα με εργοστασιακές εγκαταστάσεις με οικόπεδο κοντά στη θάλασσα για κάμπινγκ.

«Αδειάζουν» το κέντρο και τα δυτικά προάστια

Οι τιμές ξεκινάνε από 800 ευρώ το τ.μ.

Οι περιοχές όπου παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση της προσφοράς παλαιών ακινήτων είναι οι φτωχές και μεσαίες γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα, εκατοντάδες πωλητήρια έχουν μπει στα δυτικά προάστια και στο κέντρο της Αθήνας, όπως στο Αιγάλεω, την Ελευσίνα, τη Νίκαια, το Κερατσίνι αλλά και σε Εξάρχεια, Πατήσια, Αγιο Παντελεήμονα, Κυψέλη, Βικτώρια κ.λπ.

Στις γειτονιές αυτές υπάρχουν μεταχειρισμένα σπίτια από 800 ευρώ το τ.μ. και σε καμιά περίπτωση -ακόμη και σχεδόν καινούργια- δεν ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ/τ.μ.

Οπως τονίζει στην «Οικονομία» ο σύμβουλος ακινήτων της εταιρείας Lead & Co, Αθανάσιος Λίγγος, «οι περισσότεροι που πουλάνε είναι εκείνοι που δεν μπορούν να πληρώσουν τα απανωτά χαράτσια. Βεβαίως και υπάρχουν και πολίτες που εγκαταλείπουν την Αθήνα είτε για την ελληνική περιφέρεια είτε για το εξωτερικό.

Στην Αυστραλία

Πρόσφατα πουλήθηκε σπίτι 60 τ.μ. αντί του ποσού των 50.000 ευρώ από ιδιοκτήτρια που το έβγαλε στο σφυρί γιατί ήθελε να φύγει για την Αυστραλία. Επίσης, υπήρξε ευκαιρία με σπίτι 4ετίας που πουλήθηκε μόλις 1.000 ευρώ/τ.μ.». Ωστόσο, ο κ. Λίγγος επισημαίνει ότι τα χειρότερα ίσως δεν έχουν έρθει. «Είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει η αγορά ακινήτων όταν χιλιάδες δανειολήπτες αναγκαστούν να πουλήσουν τις περιουσίες τους σε τιμή χαμηλότερη κι από το δάνειο που πήραν, επειδή δεν θα μπορούν κα καλύψουν τις οφειλές τους», τονίζει.

από την Ημερησια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.