Πολιτικό θρίλερ με φόντο την πανσέληνο στη Γερμανία

14BB5C79BA70C7A31E6A242C5A55C49D.jpg

Τα χρώματα στον ουρανό ήταν ιδιαίτερα αλλόκοτα χτες, εδώ στο Βερολίνο: βαθιά κόκκινα, μπλε και λίγο από γκρι-περίπου δηλαδή όπως τα πολιτικά κόμματα που δίνουν μάχη για μια θέση στη Μπούντεσταγκ. Κι αν σε όλα αυτά συνυπολογίσεις την πανσέληνο, τότε ίσως να μπορείς να δικαιολογήσεις γιατί οι υποψήφιοι κυριολεκτικά σεληνιάζονται εν όψει των εκλογών.

Αψηφώντας, για παράδειγμα, τη χτεσινή μεσημεριανή μπόρα κάποιος υποψήφιος του CDU- ήτοι υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ-με σταμάτησε στο δρόμο για να με κεράσει…μπύρα στην υγειά της ενδεχόμενης εκλογής του ενώ λίγο αργότερα η φίλτατη κυρία Eva Hogl, υποψήφια του SPD στο Βερολίνο πέρασε από το τραπέζι μου στο καφέ, όπου καθόμουν αφήνοντας ένα στυλό, ένα καρνέ και ένα φυλλάδιο-όπως κάνουν, δηλαδή, οι κωφάλαλοι-μόνο που η φίλτατη κυρία ήταν ομιλητικότατη. Αν μάλιστα τα αγγλικά της δεν ήταν ιδιαίτερα λειψά πιθανόν να είχα ακούσει όλο το ιστορικό των δράσεων της στην περιοχή του Mitte κι όλες τις φεμινιστικές, όμως μου διακήρυξε, πολιτικές της παρεμβάσεις.

Κατά τα άλλα η εγκατάλειψη οποιασδήποτε λογικής μπορεί αναμφισβήτητα να χαρακτηρίζει τους Γερμανούς κι αν δεν εξηγείται αστρολογικά από την Πανσέληνο, βρίσκει σίγουρα την επιστημονική της εξήγηση στο όνομα των παράδοξων μαθηματικών υπολογισμών που ανακύπτουν από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η Bild στις σελίδες της, εκτός από μια παρωδία της Μέρκελ την οποία παρουσίαζε με τη μορφή μαριονέτας, εμφάνισε νέα δημοσκόπηση που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα: αποκαλύπτει μικρή πτώση των ποσοστών της Καγκελαρίου αντί για άνοδο, σημαντική άνοδο τη? ? Αριστεράς-που είναι σίγουρα η έκπληξη των φετινών εκλογών-και αμφίβολη είσοδο στη Βουλή για το κόμμα του Ρέσλερ.

Σε αντίθεση, όμως, με τους Φιλελεύθερους οριακή είσοδο φαίνεται να επιτυγχάνεται για το κόμμα των Ευρωσκεπτικιστών που πολλοί μεν εμίσησαν, αρκετοί περισσότεροι, όμως, δείχνουν διατεθειμένοι να ψηφίσουν. Πολλοί μιλάνε για επιθετική καμπάνια  της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», όπως αποκαλούνται οι οπαδοί της εξόδου από το ευρώ, που μπορεί να μη θριαμβεύει στις δημοσκοπήσεις σημειώνει, όμως,ρεκόρ χτυπημάτων στο youtube. Η άνοδος των μικρών κομμάτων είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο για τη Γερμανία, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, αφού ποτέ οι ψηφοφόροι δεν ? ?ετακινούνταν από το βασικό άξονα των τριών ή το πολύ τεσσάρων κεντρικών κομμάτων. Είναι δε η πρώτη φορά, όπως λένε, που η άνοδος των μικρών σχηματισμών έχει δημιουργήσει τέτοια αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας.

Και κάπως έτσι εξηγούνται και οι πρωτότυπες, ευφάνταστες εμφανίσεις των ηγετών των κομμάτων από την Άκρα Αριστερά μέχρι τη Συντηρητική Μέρκελ. Την ώρα που η Μέρκελ βάζει το ρίμελ της και φοράει πολύχρωμα κολιέ ξαφνιάζοντας την πιο συντηρητική προτεστάντισσα ψηφοφόρο της, η ντελικάτη Σάρα Βάγκενκεχτ, δημοφιλέστατη αντιπρόεδρος του κόμματος του Die Linke, δεν φοβάται να φιγουράρει ως Φρίντα Κάλο κατά τη φωτογράφηση του μισητού στην αντικαπιταλιστική Αριστερά περιοδικού «Marie Claire” .

Για πρώτη φορά οι Γερμανοί πολιτικοί δείχνουν κυριολεκτικά να βγαίνουν από το καβούκι τους για τις ανάγκες μιας προεκλογικής καμπάνιας που δεν μπορεί, στην πραγματικότητα, να προκρίνει κανέναν κερδισμένο-παρά την ολοφάνερη πρωτοκαθεδρία της Μέρκελ. Όσο όμως κι αν επιμένουν οι υποψήφιοι να κάνουν τους καραγκιόζηδες, όλοι ξέρουν ότι στην πραγματικότητα το διακύβευμα των φετινών εκλογών είναι η Ελλάδα. Κι εδώ μιλάμε για τις πιο εντυπωσιακές κωλοτούμπες του αιώνα εκ μέρους των υποψηφίων που καμία σχέση δεν έχουν με τα ακροβατικά στα οποία αρέσκονται τε λευταία. Το θέμα είναι όμως τελικά ποιος θα μπορέσει να αντέξει στο σκοινί. Κι αυτό, όπως λέει και το σχετικό τραγουδάκι, θα φανεί μόνο στο χειροκρότημα του θεάματος που θα απολαύσουμε το βράδυ της 22ας Σεπτεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.