Πολιτική στήριξη από Βρυξέλλες πήρε ο πρωθυπουργός

A1244486FA78EDAEBA49B6837233EB5F.jpg

Ο πρωθυπουργός πήρε την πολιτική στήριξη που επιθυμούσε από τις Βρυξέλλες και που αποτελεί μία ανάσα για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στο εσωτερικό μέτωπο.

Μπαρόζο, Σουλτς και Ρομπάι δήλωσαν την εμπιστοσύνη τους στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του και σημείωσαν ότι είναι πρόθυμοι να στηρίξουν την χώρα στην συνέχιση της προσπάθειάς της. Ωστόσο και οι τρεις έδειξαν ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων δεν τίθεται σε συζήτηση αντίθετα επέμειναν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί. Έθεσαν δε την πλήρη υλοποίησή του με ένταση των προσπαθειών στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων ως προυπόθεση για την επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη δείχνοντας ότι ταυτίζονται απόλυτα με το Βερολίνο. Το πλήρες αποτέλεσα των συναντήσεων θα φανεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη είναι σε μερικές εβδομάδες όταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικας και θα φανεί αν συμφωνεί με την ελληνική ανάγνωση των οικονομικών στοιχείων και αν θα ζητηθούν επιπλέον μέτρα που βέβαια δεν θα βαπτιστούν οριζόντια αλλά «διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Η δεύτερη και σημαντικότερη είναι το Νοέμβριο όταν θα ανοίξει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων χρόνων και την διευθέτηση του ελληνικού χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Ο κ. Σαμαράς ο οποίος θα προτιμούσε η σχετική συζήτηση να μεταφερθεί για την Άνοιξη του 2014, μετέφερε στους συνομιλητές του ότι η κατάσταση στην χώρα είναι κρίσιμη και ότι είναι απαραίτητο και απαιτείται χρόνος προκειμένου να διαχυθεί στην κοινωνία το θετικό αποτέλεσμα από την πολιτική της κυβέρνησης προκειμένου να μην υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Εν ολίγοις ζή τησε την βοήθειά τους ώστε να αποφευχθούν δηλώσεις και ενέργειες από την πλευρά τουλάχιστον των Βρυξελλών που λειτουργούν αποσταθεοποιητικά για την κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας.

Παρά τις προκαταρκτικές διαψεύσεις από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου στις τρεις συναντήσεις το κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα και η πολιτική σταθερότητα σε συνάρτηση με τις οικονομικές εξελίξεις. Όι αξιωματούχοι των Βρυξελλών συμφώνησαν δημοσίως με τις εκιμήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ότι έχει αρχίσει να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ και ότι το 2014 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Μπαρόζο επανέλαβε τη στήριξη της Κομισιόν στον ελληνικό λαό, σημείωσε ότι «θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ εξέφρασε την εκτιμησή του ότι οι μακροχρόνιες θυσίες των Ελλήνων θα ανταμειφθούν του χρόνου, οπότε και η χώρα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη».

Δήλωσε ακόμη ότι «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ ωστόσο, χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά όσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση και να επιταχυνθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα». Όσον αφορά στο κρίσιμο θέμα της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα ο κ. Μπαρόζο δεν έκανε καμία αναφορά σημείωσε ωστόσο ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο έως τα μέσα του 2014, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι το 2021 το ελληνικό χρέος θα είναι κάτω από το 120% του ΑΕΠ».

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του μετά τις συναντήσεις του επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι κοντά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ότι γυρίζει σελίδα μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η ύφεση είναι μικρότερη από ότι είχε προβλεφθεί, το 75% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει συντελεστεί και σημείωσε ότι απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερη Ευρώπη.».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι από τον Νοέμβριο του 2012 η ΕΕ έχει δεσμευτεί για περαιτέρω στήριξη της χώρας εφόσον πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα. Τέλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομικό αντίκτυπο, όχι λιτότητα καθώς επίσης ότι ήδη γίνονται βήματα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015 – 2016».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.