Ποιά μπορεί να είναι η πραγματική αλήθεια για την ακτινοβολία των κινητών;…..

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δημοσιεύονται επισήμως στατιστικά στοιχεία νέων ερευνών που επικυρώνουν ή ακυρώνουν τα δεδομένα που υπάρχουν στην διάθεση μας σχετικά με τη σύνδεση του κινητού τηλεφώνου και τα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως να προκαλεί λόγω των αυξημένων επιπέδων ακτινοβολίας που εκπέμπει μια τέτοια συσκευή. Το εάν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία είναι κάτι που δεν διευκρινίζεται ξεκάθαρα και δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική αλήθεια.

Μια πρόσφατη μεγάλη επανεξέταση ερευνών που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, έπειτα από την πολύωρη μελέτη εκατοντάδων πορισμάτων και προγενέστερων ερευνών και προσφάτων, κατέληξαν στο τελικό συμπέρασμα ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποια ένδειξη σχετικά με την εκδήλωση προβλημάτων υγείας από την χρήση των κινητών τηλεφώνων. Παρόλα αυτά, είναι πολλές οι φορές που έχουμε ακούσει στο παρελθόν πως τα τηλέφωνα συμβάλλουν στην εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος, η εγκεφαλική δυσλειτουργία ή στειρότητα.

Να σημειώσουμε πως αυτό που υποστηρίζουν οι επιστήμονες δεν είναι το ότι δεν υπάρχει μια τέτοια πιθανή σύνδεση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και προβλημάτων υγείας, απλώς με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να αποδειχθεί κάτι τέτοιο, αφήνοντας μια πιθανότητα στο μέλλον να αναθεωρηθούν τα υπάρχοντα δεδομένα.

Όπως με όλα τα βιολογικά θέματα, από την μια στιγμή στην άλλη δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός ή συσχέτιση ενός φαινομένου με έναν παράγοντα τόσο γρήγορα, απαιτείται να παρέλθει πρώτα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να υπάρξει ορθή άποψη. Δύσκολο παραμένει και το έργο οργάνωσης μιας έρευνας ώστε να δοθεί οριστική απάντηση σε ένα τέτοιο ζήτημα. Ασφαλή συμπεράσματα θα υπάρξουν μόνο όταν οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους έναν υπέρ-μεγάλο αριθμό ερευνών με περισσότερες λεπτομέρειες και έγκυρα στοιχεία.

Παρά τα θετικά μηνύματα που μας φέρνουν τα αποτελέσματα αυτής της νέας έρευνας, αναφέρεται πως οι επιστήμονες σε διάστημα 15 ετών ύπαρξης των κινητών, δεν μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά απαιτείται περαιτέρω χρόνος. Οι πρώτες έρευνες εμφανίστηκαν λίγο πριν από το 1997, αλλά τότε ο αριθμός χρηστών ήταν πολύ μικρός και δεν μπορούσε να υπάρξει σωστή άποψη για το ζήτημα αυτό. Άλλωστε διαφορετικός δεν είναι μόνος ο αριθμός χρηστών στις μέρες μας, αλλά και η χρήση των φορητών συσκευών που πλέον αποτελεί καθημερινή μας συνήθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.