Παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με…..

koutsoukos vouli kathistos….την τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την εξαίρεση των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών από την παρακράτηση του ΟΓΑ

Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννης Κουτσούκος, ζήτησε να γίνει αποδεκτή η τροπολογία που κατέθεσε η Κ.Ο. προκειμένου να εξαιρεθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις από τις παρακρατήσεις που θα πραγματοποιεί ο ΟΓΑ εθελοντικά από τους αγρότες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Κουτσούκος:

«Επίσης, θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα ότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία, με βάση την οποία διορθώνει το ν.4254/2014. Ο νόμος αυτός ανέφερε ότι ο ΟΓΑ δύναται –μεταξύ των άλλων- να παρακρατεί για οφειλές των αγροτών και ποσά που προέρχονται από τις επιδοτήσεις.

Με τον όρο «επιδοτήσεις», όπως είναι γραμμένος εδώ, νοούνται οι ενισχύσεις που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή την

Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι οποίες, σύμφωνα με πάγια νομολογία που υπάρχει από το 2007, δεν είναι εισοδηματικές ενισχύσεις, αλλά δίδονται για να καλύψουν τη διαφορά του κόστους παραγωγής που έχει ο Ευρωπαίος και κατά συνέπεια ο Έλληνας αγρότης από τους ανταγωνιστές του τρίτου κόσμου, ώστε να μπορεί να παράγει. Δηλαδή, να μπορεί να συμπληρώνει τα εφόδιά του, να διατηρήσει τις καλλιεργητικές πρακτικές, να δίνει ποιοτικά και εξασφαλισμένα τρόφιμα στον Έλληνα και κατ’ επέκταση στον Ευρωπαίο πολίτη.

Εμείς σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν αγρότες, οι οποίοι νέμονται των επιστροφών του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο ή που παίρνουν εκατομμύρια από άλλες πηγές, χωρίς να πληρώνουν έστω μια ετήσια συνδρομή στον ΟΓΑ. Διότι αυτοί εκμεταλλεύονται την πλειοψηφία των αγροτών που με τον ιδρώτα τους και το υστέρημά τους θέλουν να είναι ενήμεροι.

Δεν θέλουμε, όμως, ενόψει και της καταβολής –όπως έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση- στα τέλη Οκτωβρίου της πρώτης δόσης και τέλη Δεκεμβρίου της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, να υπάρχει

εμπλοκή στην καταβολή των επιδοτήσεων, λόγω παρακράτησης των καθυστερημένων εισφορών, που θα επιχειρηθεί προς όφελος του ΟΓΑ.

Παρότι θα επαναλάβουμε και αύριο αυτή την τοποθέτηση, ήθελα από σήμερα να την κάνω γνωστή. Εξάλλου, υπάρχουν και άλλες πρωτοβουλίες συναδέλφων όλων των πτερύγων και της Νέας Δημοκρατίας και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γι’ αυτό το θέμα και νομίζω ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το αντιμετωπίσουμε.

Εάν διαβάσετε την τροπολογία, θα δείτε ότι έχουμε βρει μια διαδικασία, με βάση την οποία ο ΟΓΑ μπορεί -με δήλωση του αγρότη- να παρακρατήσει τις οφειλές από τις τακτικές επιστροφές, δηλαδή την επιστροφή ΦΠΑ, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο ή του φόρου εισοδήματος.

Δεν μπορεί, όμως, να το κάνει αυτό σε βάρος της ενιαίας ενίσχυσης που έχει να κάνει με τις επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.