«Παζάρι» για περισσότερες κλίμακες και αλλαγές συντελεστών

8410FF6474D99F8A6A69525C950DF216.jpg

Ασκήσεις «επί χάρτου» κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών για το τι θα αλλάξει στο προσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων του 2014, όπως ζητούν και πιέζουν κορυφαία στελέχη και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Καμία αλλαγή δε θα γίνει όμως, αν πρώτα δε συζητηθεί και με την Τρόικα.

Το ενδεχόμενο αυτό θα συζητήσει ο Γιάννης Στουρνάρας την Κυριακή με τους απεσταλμένους των δανειστών κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, που επιστρέφουν στην Αθήνα για τον έλεγχο για την επόμενη δόση των δανείων.

Και αν όμως υπάρξουν αλλαγές και γίνει δικαιότερο το νέο σύστημα -που προς το παρόν δεν φαντάζει ως το πιθανότερο ενδεχόμενο- το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ίδιο, της τάξεως των 4-4,5 δισ. ευρώ.

Από τις πρώτες σκέψεις ήταν να αυξηθούν σε έως και 33 (όπως αρχικά σχεδιαζόταν) τα 20 κλιμάκια για τον φόρο στα σπίτια ώστε να γίνει πιο προοδευτικός, όπως επίσης και τα 10 κλιμάκια για τα αγροτεμάχια. Με το επικρατέστερο ως τώρα σύστημα, για έκταση 1 στρέμμα στην πιο προνομιούχα περιοχή της χώρας (με τιμή εφορία 90 ευρώ ανά τ.μ.) ο φόρος είναι μόλις 7 φορές μεγαλύτερος από εκείνο που πληρώνει ο ιδιοκτήτης για την ίδια έκταση στην απομακρυσμένη ή υποβαθμισμένη περιοχή της χώρας.

Υπό σκέψη βρίσκεται και ο ένας και μοναδικός συντελεστής για κτίσματα σε οικόπεδα εκτός σχεδίου, που ως αποτέλεσμα έχει να πενταπλασιάζει το φόρο.

Πιθανότερο είναι πάντως να αλλάξει και η επιβάρυνση 20% σε όσα αγροτεμάχια έχουν πρόσβαση σε δρόμο.

Καθώς ακόμα και τα αγροτικά μονοπάτια μπορεί να προσφέρουν πρόσβαση, ο συντελεστής 1,2 με τον οποίο πολλαπλασιάζεται ο φόρος ισχύει ακόμα και για «τυφλά» γήπεδα.

Έτσι σχεδιάζεται να αλλάξει ο όρος και ο συντελεστής να επιβάλλεται μόνο σε όσα αγροτεμάχια έχουν «πρόσοψη» σε δρόμο, ενώ άλλες εισηγήσεις προβλέπουν να εξαιρεθούν και οι αγροτικοί δρόμοι ώστε ο συντελεστής 1,2 να ισχύει μόνο πρόσοψη σε εθνικές και επαρχιακές οδούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.