Ο Κάτσε τα κατάφερε να καταστεί θύτης και θύμα

pic-0-norm.jpg

Ο τρόπος που χειρίζονται οι ακραίοι Αλβανοί την περίπτωση του κ. Κάτσε, οδηγεί τον νεαρό ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ σε παγίδα. Το αν γίνεται συνειδητά ή όχι, έχει δευτερεύουσα σημασία, αφού το πρωτεύον είναι το αποτέλεσμα.

Ο κ. Κάτσε, προέβη σε ενέργεια που δεν είναι κολάσιμη μόνον στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, πλην των περιοχών όπου ζει οργανωμένη αλβανική κοινωνία και πλην βεβαίως πολλών Αλβανών όπου γης. Ο UCK έχει σε βάρος του αδικήματα που περιλαμβάνονται σε όλα τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Με πλέον επαχθή, τα όσα αναγράφονται στο βιβλίο της Εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κας Κάρλα Ντελ Πόντε, που το λιγότερο μπορούν να χαρακτηρισθούν φρικιαστικά.

Αναφέρεται στην απαγωγή, δολοφονία και αφαίρεση ζωτικών οργάνων κρατουμένων, κυρίως Σέρβων, από υψηλόβαθμα στελέχη του UCK (που σήμερα βρίσκονται σε ανώτατες κυβερνητικές θέσεις του Κοσσυφοπεδίου), και για πώλησή τους σε χώρες εκτός Βαλκανίων.

Βεβαίως, για τους Αλβανούς οι UCKάδες είναι ήρωες, αφού τους εχθρούς Σέρβους αιχμαλώτους σκότωναν για να αποσπάσουν και να πουλήσουν τα όργανά τους, δεν σκότωναν Αλβανούς. Και η επίσημη Αλβανία, όχι μόνον δεν καταδίκασε ποτέ την εγκληματική συμπεριφορά του UCK, αλλά δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό να εξαγγέλλει κοινή πολιτική με το Κοσσυφοπέδιο σε σειρά τομέων, με τελευταία την ανακοίνωση του κ. Ράμα κατά τη συνάντησή του με τον πρώην αρχηγό του UCK και νυν πρωθυπουργό κ. Θάτσι, ότι σύντομα τα σύνορα Αλβανίας – Κοσσυφοπεδίου «θα γίνουν αόρατα».

Δεν είναι περίεργο επομένως, που ο νεαρός ποδοσφαιριστής όχι μόνον φόρεσε την φανέλα του UCK, αλλά σήκωσε και τους δύο αντίχειρες, σημάδι επιτυχίας. Αν δεν γνώριζε τι είναι ο UCK, γιατί ύψωσε τους αντίχειρες; Ο ίδιος υποστηρίζει πως αγνοούσε, ενώ ο καθηγητής του ΑΠΘ στην ιστορία των Βαλκανίων κ. Σφέττας υποστηρίζει πως δεν είναι δυνατόν να μη γνώριζε, άλλωστε η συγκατοίκησή του με τον αρχηγό της εθνικής ποδοσφαίρου της Αλβανίας, λάτρη του UCK όπως ο ίδιος αποκάλυψε, είναι επιβαρυντικό στοιχείο.

Όμως, είναι αρκετά ισχυρό το επιχείρημα, πως πρόκειται για ένα νέο, ανώριμο ακόμη παιδί, που δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί με υπερβολική αυστηρότητα για μια επιπολαιότητά του, την ώρα μάλιστα που ο ίδιος, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του, δείχνει μετανιωμένος και εκφράζει τον σεβασμό του στην Ελλάδα. Υπάρχει, δυστυχώς γι’ αυτόν, το προηγούμενο όπου για μια σαχλαμαρίτσα υποχεώθηκε να εγκαταλείψει τον αθλητισμό Ελληνίδα πρωταθλήτρια, ενώ για μια παρόμοια ενέργεια, βρίσκεται σήμερα σε ξένα γήπεδα ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής με λαμπρό μέλ? ?ον κι αυτός.

Αυτό το κλίμα εκμεταλλεύονται οι Αλβανοί, οι οποίοι ηρωοποιούν τον ποδοσφαιριστή για την πατριωτική του ενέργεια, φέρνοντάς τον σε ένα δίλημμα: Να αρνηθεί τον UCK και να πάψει να είναι ήρωας στα μάτια των συμπατριωτών του, απογοητεύοντάς τους, με κίνδυνο και να τον κακομεταχειριστούν όταν θα ξανακληθεί στην Εθνική ομάδα της πατρίδας του, ή να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του, οπότε δύσκολα θα ξαναπαίξει σε ελληνικό γήπεδο, αλλά θα συναντήσει την ίδια άρνηση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Με την συνεχή υποστήριξή τους στην ενέργεια του ποδοσφαιριστή, τα αλβανικά κόμματα τον παγιδεύουν, καθιστώντας τον υπερασπιστή του UCK. Μάλιστα δε, το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, του κ. Shpetim Idrizi, χαρακτηρίζει οπισθοδρομική την ελληνική κοινωνία, την δε πράξη του κ. Κάτσε φέρει ως «παράδειγμα προς μίμηση»

Στην ανακοίνωση του αλβανικού κόμματος, το οποίο πρωτοστατεί στην δημιουργία ανθελληνικού κλίματος στην χώρα του, υποστηρίζεται πως αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση «που πρέπει να ακολουθήσουν οι νέοι συμπατριώτες του στην Ελλάδα». Όσοι νεαροί Αλβανοί δηλαδή, που ζουν στην Ελλάδα, και δεν υποστηρίζουν φανερά τον UCK, οφείλουν να παραδειγματισθούν από τον νεαρό Αλβανό ήρωα που όρθωσε το ανάστημα του στην οπισθοδρομική ελληνική κοινωνία.

Καταλήγει: «Ο Κάτσε μπορεί να μη γνώριζε την σημασία του συμβόλου του UCK, αλλά ωστόσο, έχει γίνει ένα σύμβολο της φωνής του αίματος των προγόνων μας, που κάνει έκκληση για σεβασμό του εθνικού αισθήματος».

Να γιατί ο κ. Κάτσε κατέστη και θύμα της ενέργειάς του. Ακόμη και αν η ομάδα του αφήσει το θέμα να ξεχασθεί, όταν θα κληθεί στην Εθνική της χώρας του, θα υποχρεωθεί να επαναλάβει αυτήν ή άλλη παρόμοια ενέργεια, επειδή αλλιώς θα χάσει την εκτίμηση των συμπατριωτών του, αποδίδοντάς του τον χαρακτηρισμό του προδότη.

Ο Μακεδών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.